Nyheter

Historisk fokus på Borge ungdomsskole

De velrenommerte arkitektene Ole Arntzen og Nils P. Solheim ville neppe trodd skolen «deres» i Borge bare skulle få stå i 48 år. I «Åbygge» vies prestisjeprosjektet Borge Ungdomsskole stor oppmerksomhet.

Flere av de tidligere lærerne, blant disse Svein Åstrøm som i mange år har bidratt sterkt til Borge og Torsnes Historielags årbok «Åbygge», skildrer livet ved skolen som ble innviet i 1965, revet i 2013 – for deretter å bli bygget opp på nytt i årene etter.

9-årig skole

Som i landet ellers måtte også daværende Borge kommune forholde seg til Stortingets beslutning om innføringen av den såkalte enhetsskolen – bedre kjent som den 9-årige grunnskolen.

28. april 1960 besluttet derfor kommunestyret å si ja til reformen med derpå følgende planlegging av en ny storskole. I januar 1964 tok ordfører Rolf Sjø Hansen det første spadestikket og året etter var den topp moderne Borge Ungdomsskole innviet.

Men; på grunn av blant annet betydelige soppskader var det ikke regningsvarende å renovere bygningen da politikerne 48 år etter skulle ta stilling til både oppgradering og utvidelse av skolen.

Karin Elisabeth Bye – som var lærer ved skolen fra 1978 til 2003 – minnes tida ved Borge som god:

– Lærerpersonalet besto av lærere med ulike meninger, holdninger og alder. Det hendte jo at diskusjonen ble intens og høylytt som på alle arbeidsplasser, men vi fant alltid en løsning, og vi fant alltid tilbake til den gode stemningen. I alle de årene jeg var der følte jeg meg veldig trygg, og ble behandlet med stor respekt, skriver Bye blant annet.

Blåser`u hønn?

Som vanlig har redaksjonskomiteen for Åbygge også i 2018 lagt stor vekt på foreningslivet i Torsnes og Borge slik det artet seg mot slutten av 1800-tallet og videre opp mot vår egen tid. Karl-Ottar Fjeld beretter blant annet om framveksten av musikkorpsene på Østsiden som hadde sine utspring hos både bønder, stenhoggere og sagbruksarbeidere.

Jevnt over var vennskapet på tvers av korpsene god, men umusikalsk stemning kunne likevel forekomme. Stenhoggernes musikkorps i Torsnes så f.eks. ikke med blide øyne på at «Bondemusikkens» medlemmer benyttet 1. mai til å spre møkk på jordene. 17 dager etter tok stenhogger-korpset hevn ved å boikotte marsjeringen på nasjonaldagen!

Mer fra Dagsavisen