Nyheter

Klare for The Tall Ships`Races

Isegran Sjø Speidergruppe er klare for deltagelse i The Tall Ships Races til sommeren.

Kun en gang tidligere har Fredrikstad vært representert i Tall Ship Races og det var i 2001 med skonnerten «Valentine». Dessverre knakk «Valentine» masta på etappen fra Ålesund til Bergen og måtte bryte. Båten er nå omdøpt til Frøya og har sin hjemmehavn i Stavanger.

På Isegran har Kong Vinter for lengst «parkert» de vakre skutene som ruver med sine nakne master, det er her vi finner speidergruppa sin båt «Kyrre».

Speidergruppe kjøpte båt

Demokraten møter gruppeder i Isegran Sjø Speidergruppe, Øystein Nordby, for å høre mer om deltagelsen i Tall Ship Races 2019.

– Speidergruppa har alltid hatt en drøm om å eie sin egen store båt. For ett år siden fylte 1. Isegran Sjø Speidergruppe 10 år og fikk mulighet til å kjøpe Risørskøyta «Kyrre», da slo vi til. Vi satte oss raskt et hårete mål om å bli med på The Tall Ship Races 2019.

– Nå er alle deltagerdokumenter og søknader om deltagerstøtte signert for vår TSR deltagelse neste sommer, forteller den ivrige gruppelederen.

Eneste båt fra Fredrikstad?

– Er det flere lokale båter som skal være med?

– Foreløpig er vi den eneste båten fra Fredrikstad som er påmeldt TSR 2019. Jeg vet det har vært snakk om at det kan bli en båt til, men hva det blir til får tiden vise.

– Neste års TSR har to regattaer, den første med start i Ålborg med målgang i Fredrikstad. Den andre og siste regattaen starter i Bergen med målgang i Århus. I tillegg er det «race off» fra Fredrikstad til Bergen.

– Skal dere seile alle etapper ?

– Nei, det er kun den første regattaen vi skal seile, å seile mer blir for krevende for oss. Dessuten har vi ikke nok mannskap. Speidergruppa har heller ingen ambisjoner om å vinne vår klasse i TSR. Havner vi på sisteplass så er det helt greit. Vårt fokus er å videreføre gode tradisjoner, holdninger og ivareta sikkerheten på sjøen, så vi la lista veldig høyt når vi i gruppa bestemte oss for å delta i TSR med vår egen båt. Ja, det var et skikkelig hårete mål, forteller Nordby med et smil.

Mangler masta

– At ikke alt er på stell, er lett å se for speiderbåten «Kyrre». Masta mangler, er det noe galt?

– Ja, under ettersyn og vedlikehold i høst så oppdaget vi noe råte i masta og vi så oss nødt til nødt til å bytte ut hele masta. Bare masta påfører oss 250.000 kroner i ekstra driftsutgifter. Det er en tung bør for speidergruppa og vi skal ikke legge skjul på at 1. Isegran Sjø Speidergruppe allerede har skyhøye driftsutgifter pr. medlem. I 2017 hadde vi driftsutgifter på ca. 300.000 kroner og med rundt 20 medlemmer sier det seg selv av vi må jobbe hardt i fellesskap for å holde dette gående. I januar skal vi ha båten på slipp og ha full vedlikeholdsdugnad, samt skifte ut et dårlig bord under vannlinja.

– Og nå er dere på jakt etter sponsorer?

– Ja, det er vi, så langt er vi den eneste deltagerbåten fra Fredrikstad. I den sammenheng håper vi å bli ekstra synlige blant alle TSR båtene. Dermed er det et stort potensial for de rette sponsorene. Det er bare å ta kontakt med 1. Isegran Sjø Speidergruppe.

På kommunens hjemmeside for The Tall Ships Races kan man lese at skute nr. 50 er påmeldt til neste års skuteeventyr.

Mer fra Dagsavisen