I fjorårets vintersesong var det jubileumsakevitten som «herjet» i polets sortiment og «etterfylling» ble nødvendig.
– Vi har i første omgang produsert 1567 flasker. Året byen ble grunnlagt. Men som regel må vi etterfylle og en sende ny forsyning til Vinmonopolet like før jul! To ganger har vi hatt et totalantall på rundt 4000 flasker.
– Kongeakevitten blir revet bort fra hyllene. Suksessen vil ingen ende ta?
– Det har vært bra salg så langt på det vi har produsert. Men husk at vi har dette som hobby og da blir det begrenset med tid vi kan bruke. Men moro har det vært så langt!
Blir bedre med «tælling»
Ideen om å lage byens egen Kongeakevitt startet som en gimmick - og er det fortsatt, forteller Wiggo Andersen og Rune Østhagen.
– Akevitten inneholder villkarve plukket fra Vollæne her i Gamlebyen, og vann hentet i Oldenborgila på veien ut til Torsnes. Det er den lokale forankringen, men så er det Egge Gård i Lier utenfor Drammen som hjelper oss med produksjonen og det som skal til for å komme gjennom nåløyet hos Vinmonopolet.
– Hvordan klarer dere å dyrke fram villkarve på vollene i Gamlebyen som overstrømmes av turister og fastboende?
– Karva blir enda bedre og sterkere jo flere som «tællær og velær på Vollæne», mener akevittduoen Andersen og Østhagen. – Fredrikstad kommune og Ragnar Dahl tar godt vare på områdene hvor det vokser villkarve. De har til og med satt opp skilt for å informere publikum hva som foregår.
En konge verdig!
Årets etikett har fått nytt design utført av samarbeidspartner, gründer og reklamemann Rune Østhagen forteller Wiggo Andersen.
– På årets Kongeakevitt er etiketten helt ny. Vi har frem til nå brukt forskjellige kongeemblemer, men valgte i år en litt annen utgave.
– Og sommeren 2019 lanserer den kreative duoen Andersen og Østhagen Gamleby-ølet, solgt på treliters flasker? Flaskestørrelse tilpasset 1700-tallets «utstyrsliste» for den tids soldater?
– Ha, ha det skulle tatt seg ut! ler Andersen. – Vi har så mange bra lokale mikrobryggerier i Fredrikstad at den jobben tør vi ikke å begynne på. Det får holde med Kongeakevitten.
– Det enkle er som regel det beste, derfor holder vi på tradisjonene. Kong Fredrik II skjenket byen til oss i 1567, nå fortsetter vi med å skjenke noe tilbake, med akevitt som er en konge verdig!