Nyheter

Realistiske drømmerom

Har du råd til nytt bad, vaskerom eller kjøkken? Vi har sjekket hva det koster – og hvordan du bør prioritere for å få pengene til å rekke lengst mulig.

Er du godt i hus, men drømmer om å bygge ut eller pusse opp de viktige rommene? Planlegg godt.

73.000 kroner er den statistiske sannheten om hvor mye penger husstandene bruker når de har et oppussingsprosjekt. Det meste går ifølge Prognosesenteret med til bad og kjøkken.

Her er noen realiteter og noen råd som hjelper deg å begrense kostnadene for de dyre rommene:

Badet 

Trekk pusten, tell til ti, og innse at det blir dyrt.

Fra Oslo oppgir VVS-spesialisten at prisene deres starter på 200.000 inkludert moms, mens Baderomsentreprenøren har levert bad for 180.000 kroner. Flere andre ligger i samme prislandskap. Bygger man et helt nytt bad. er det ikke urealistisk å ende opp med en kvadratmeterpris på 25–30.000 kroner.

Daglig leder Anders Torp hos Comfort-kjeden på Bryn i Oslo mener det ofte blir dyrere.

– Vårt snittbad ligger på 300.000 til 320.000 og er rundt 4 kvadratmeter stort. Full pakke innebærer riving av alt det gamle, bytting av sluk, nye gulv, vegger, nytt elanlegg, utstyr og arbeid. Mesteparten av pengene går til å betale håndverkerne. For noen koster utstyr og møbler bare rundt 30.000 kroner, og det gir ikke så stort utslag å velge noe rimeligere, sier Torp.

– Mye må gjøres av autoriserte håndverkere, men vil du gjøre noe selv, kan du satse på riving, maling og sjauing. Noen vil også klare å legge fliser, sier Torp.

Jo mindre baderom, desto høyere kvadratmeterpris.

Vaskerom

Kurver til hvitt, farget og finvask. Lange bordflater der man kan sortere duftende rent tøy. Mange bærer på en våt drøm om et både praktisk, pent og fuktsikkert vaskerom.

Kvadratmeterprisen kan bli noe lavere enn for et bad – dersom man da ikke vil innrede og pynte det som et oppholdsrom. På den annen side kan det også bli dyrere dersom man bygger i en råkjeller og må grave eller bore plass til større installasjoner som rør.

Elektroinstallatør Rolf Langeland minner om at man trenger flere typer fagfolk til våtrommene. Både byggereglene og hvilke rettigheter du har i ettertid, er knyttet til bruk av fagfolk, og det svært lite lurt å gjør jobben selv.

– Elektrikerarbeidet alene, med nye kurser, stikkontakter og varme i gulvet, vil nok komme på en 20.000 kroner, sier han. – I tillegg skal mureren, rørleggeren og kanskje også en snekker ha sitt. Har man håndverkere som samarbeider, er det ikke bare praktisk, det kan også være mer økonomisk fordi de jobber raskt og koordinert og som regel slipper å misforstå hverandre.

Hvitevarene er et kapittel for seg, med stor variasjon i prisene.

Kjøkkenet

Mens HTH oppgir priser på et standard kjøkkeninteriør fra 23.000 til 67.000, avhengig av størrelsen på rommet, ber IKEA om 2383 kroner for sin minste og enkleste variant.

Oppbygging og fornyelse av kjøkkenet er som for våtrom: Aldri veldig billig, men med store prisforskjeller. For kjøkken gir også valg av utstyr og interiør mye større utslag på totalprisen enn for bad.

– Prisen kan variere fra 200.000 til 2 millioner, sier daglig leder Andre Angelillo hos Byggmester Christensens Eftf.

Alt kommer an på om det er IKEA eller skreddersydd, om rommet er stort eller bare er et kjøkkenhjørne, og om forholdene fra før av ligger til rette for å ha skap, hvitevarer, vann og alt det andre man trenger.

– Et kjøkken der alt skal bygges opp fra bunnen av, koster i snitt over 250.000 hos oss, anslår Angelillo.

Byggmesteren Hannevik Bygg anslår 150.000-200.000 for et gjennomsnittskjøkken, mens håndverkerne De Lilla lander på 200.000.

– Vi har også levert et kjøkken på 35 m² til 2 millioner kroner, forteller partner og prosjektansvarlig Christian Sommerfelt hos De Lilla.

– De fleste må uansett gjøre et eller annet med gulv, vegger og tak når de setter i gang med nytt kjøkken. Man er også pålagt å fornye en del av det elektriske anlegget, så det er ikke så lett å redusere håndverkerprisene, sier han.

Valg av hvitevarer har derimot stor betydning for prisen: Komfyr, kjøleskap og oppvaskmaskin kan til sammen koste over 100.000 kroner om du velger på øverste hylle – og 6000 om du kjøper det rimeligste du finner.

Vær edruelig

– Folk har en tendens til å bli revet med, mener elektroinstallatør Rolf Langeland. Han har vært gjennom mange prosjekter som tar av før boligeierne innser at de må spare i siste sving.

– Budsjettet tar slutt, og de må ta malingen selv. Men å klatte til godt håndverk med dårlig maling er dumt, synes Langeland.

– Vær edruelig når fristelsene dukker opp på halvveien. Mange begynner med en fornuftig plan og er grundige med å spørre oss håndverkere om råd underveis. Det er her det ofte går galt. Vi er flinke til å gi råd, og de som pusser opp er flinke til å la seg friste. Mitt råd er å legge en plan på forhånd og holde seg til den, sier Langeland.

Mer fra Dagsavisen