Nyheter

H velger selv sine politikere

Det er Høyre - og ikke velgerne - som langt på vei skal bestemme hvem som skal representere partiet i Bystyret etter valget neste høst. Hele seks av kandidatene er ført opp på sikker plass.

Mens lokal-Høyre de siste 20 åra har operert med én eller to kumulerte på valglista skal antallet sikre kandidater nå mangedobles.

25 prosents oppslutning

- Vi har hatt en grundig, lang og inngående diskusjon om antallet kumuleringer i nominasjonskomitéen. Vi har konkludert med en utvidelse fordi vi mener lokalpartiet ikke skal fortsette med å gjøre vesentlige dårligere valg enn ved stortingsvalgene. Ved det siste stortingsvalget fikk Høyre 25 prosent av stemmene, noe som ville gitt oss 15 mandater i Bystyret om dette var resultatet ved et kommunevalg. Hvis man da sier at partiet har seks kumulerte så vil jo velgerne få påvirkningsmuligheter på de ni øvrige, resonnerer Velgaard.

Demokraten: - Dere har ni representanter i Bystyret i inneværende periode og har ved tidligere valg hatt en noenlunde tilsvarende representasjon. Har forgjengerne dine ikke gjort jobben - er det det du sier?

Kiving og krangling

Velgaard: - Det er ihvertfall riktig å si at partiet ikke har hatt tilstrekkelig appell overfor velgerne. Fredrikstad Høyre har over mange vært preget av mye intern kiving og krangel om posisjoner og politiske valg. Denne tid er vi nå forbi.

Demokraten: - Men om lokalpartiet fortsetter å ende på åtte-ti mandater så har dere langt på vei fratatt velgerne muligheten til å velge politikerne inn i styre og stell?

Velgaard: - Jeg velger å være optimist. Høyre kommer til å gjøre et langt bedre valg nå. Jeg kan ikke se noen naturlig forklaring på hvorfor vi skal gjøre det dårligere ved kommunevalgene enn ved stortingsvalgenesier Velgaard til Demokraten.

- Udemokratisk

Mangeårig H-gruppeleder Peter Kuran misliker partiets nye kumuleringspoltikk:

- Det er helt unaturlig for et inkluderende demokratisk parti som Høyre å begrense velgernes innflytelse på hvem som skal velges inn i Bystyret. Seks kumulerte betyr en kraftig innskrenking i velgernes handlingsrom, sier Kuran.

- Velgaard opplyser at tida for krangling, kiving og splittelse er forbi i Høyre - er du enig i det?

- Vel.. Jeg spør meg jo om hvorfor Victoria Gjelstad - som for bare noen år siden var leder i Fredrikstad Høyre og har vært vår beste stemmesanker i Borge i mange år - ikke står på lista når hun selv ønsket det. Den dyktige juristen Einar Bratteng, som ville stille opp som ordførerkandidat og var inne til intervju hos nominasjonskomiteen er heller ikke på lista. Å si at alt bare er fryd og gammen er nok ikke riktig, hevder Peter Kuran bestemt.

Mer fra Dagsavisen