Nyheter

Krangel om én sigarett

Fredrikstad tingrett våkner så smått etter sommerlig feriemodus. Med det får vi også et blikk inn i byens skyggefulle side. Og hvor det ofte dreier seg om unge menn som får et gigantisk selvbilde i takt med inntak av rusmidler. Gjerne blir en tøffere enn toget. Men det koster mer enn det smaker.

Så også i denne beretning fra tingretten. 19-åringen var på byen. På Ocean pub fant han det likegodt å slå fornærmede i hodet med et ølglass. Vedkommende fikk kutt i og ved venstre øre som måtte sys. Alt forårsaket av en banal krangel.

Sammen med noen venner var den tiltalte 19-åringen på utestedet i Fredrikstad. Alle godt beruset. 19-åringen så vel som den fornærmede. Tiltalte kjente ikke fornærmede fra før, men gikk bort til nabobordet for å be om en sigarett. Noen sigarett fikk han ikke, men saken tok likevel fyr. Det ble slengt noen ufine bemerkninger frem og tilbake. Ikke akkurat på høyt og elegant nivå.

Tiltalte uttalte at fornærmede ikke burde tøffe seg foran kompisene sine, hvorpå fornærmede repliserte til 19-åringen at han ikke trenger å være tøff foran kjerringa si. Med andre ord: lavmål som du knapt finner i barnehagen. Du vet: pappaen min er sterkere enn pappaen din.

Barnsligheter

Det er i det hele tatt fortvilt at politi og rettsvesen må bruke tid på slike barnsligheter. Den meningsløse krangelen - som altså startet med en sigarett - endte med et knust ølglass i hodet på fornærmede. I retten forklarte i midlertid 19-åringen at han ikke var bevisst på at han holdt et ølglass da han slo. Retten fant det imidlertid klart at tiltalte – i alle fall bedømt som edru – var bevisst på at han holdt ølglasset.

Mange innbiller seg kanskje at rus fritar for straff, men slik er det ikke. Kanskje noen tøffinger i rus på byen bør merke seg. Utgangspunktet i norsk rett etter straffeloven § 44 er at en handling ikke er straffbar når gjerningsmannen ved dens foretagelse var bevisstløs (ikke tilregnelig). Imidlertid fastslår straffeloven § 45 den regel at dersom man begår en straffbar handling som skyldes bevisstløshet i gjerningsøyeblikket under påvirkning av selvforskyldt rus, vil bevisstløshet som skyldes selvforskyldt rus ikke frita for straff.

Som en er edru

«Bevisstløshet som er en følge av selvforskyldt rus (fremkalt ved alkohol eller andre midler), utelukker ikke straff». Hovedregelen er da at gjerningspersonen skal bli bedømt som om man er edru Regelen er nedfelt i straffeloven § 42 tredje ledd.

Nå ble 19-åringen dømt til fengsel i 120 dager, hvorav 60 dager gjøres ubetinget med to års prøvetid. Han må også betale 6000 kroner i skadeserstatning. Så alt i alt hadde det nok lønt seg og kjøpt med seg en pakke sigaretter fremfor å bomme. Dessuten som en vet: Folk som tyr til vold når de drikker, burde holde seg langt unna offentligheten. Men det er en annen skål. Retten ble for øvrig ledet av dommerfullmektig Sandra Mathilde Höglund og med meddommere Per Albin Persson og Siv Nergaard Gram Andersen.

Narkogjeld og tyveri

La oss mens vi er i farta ta med en annen fersk sak fra tingretten. Denne gang med narkotikagjeld og tyveri som stikkord. Den 18 år gamle tiltalte gutten, ugift, arbeidsledig og uten inntekt og med 13.500 korner i narkotikagjeld. I rus stjal han smykker for videresalg for å nedbetale gjelda. Dessuten tok han også kredittkortet til fornærmede kvinnen. Dette skjedde mens han bodde hos fornærmede og hennes datter. Tiltalen omfattet også bruk av narkotika samt butikktyveri.

I retten ble han dømt til fengsel i 36 dager hvor straffen utsettes med en prøvetid på to år. Han må også betale erstatning til den fornærmede kvinnen på 36 7605 kroner samt vel 1100 kroner til en butikk. Dommer i saken var dommerfullmektig Sandra Mathilde Höglund.

Mer fra Dagsavisen