Nyheter

Barnehage i fellesferien

Selv i juli fylles Smertulia barnehage på Kråkerøy med barnelatter. Barnehagen bærer ikke preg av at fellesferien er i full gang.

Smertulia barnehage har i år blitt valgt ut til å være barnehagen som skal holde åpent i fellesferien. Problemet oppstår når foreldre ikke kan ta seg ferie i fellesferien hvor barnehagene holder stengt. Her skal det kommunale alternativet hjelpe foreldrene. En som jobber i den sommeråpne barnehagen er pedagogiske leder Viljar Hasseløy Rødje - til vanlig ansatt ved Ambjørnrød barnehage. Han opplever den sommeråpne barnehagen som et godt tilbud.

– Det å være i sommerbarnehage er hyggelig, smiler Viljar samtidig som han leker med ungene.

– Vi fungerer som en vanlig barnehage. Foreldre skal kunne gi fra seg ungene og vite at barna er i trygge hender. Vår oppgave er å sette trygge og gode rammer.

Trygget barna

Barna i den sommeråpne barnehagen kommer fra andre kommunale barnehager i Fredriksstad. Hasseløy Rødje legger vekt på at det var viktig for dem å la barna bli godt kjent med hverandre.

– Barna møter mange nye mennesker og barn, så vi brukte god tid på å trygge barna og bli kjent.

Lulzim Sulja, pappa til Leonard (3) fra Gressvik barnehage, var først litt skeptisk da han var usikker på hvordan sønnen kom til å ta møtet med mange nye mennesker fra andre barnehager. Det viste seg at sønnen tok dette veldig fint.

– Det virker som om han har fått seg noen å leke med. Han tar det overraskende fint å komme hit til tross for at han er den eneste fra Gressvik barnehage, smiler Lulzim Sulja.

Maria Diat Lopez har datteren Aime´del Carmen Femandoz Diat (15 mnd.) i den sommeråpne barnehagen på Kråkerøy. Aime´ går ellers i Trollstua barnehage.

– Jeg tenkte hun kom til å gråte, men hun gråt ingen ting. Hun var veldig fornøyd med de andre barna, smiler Maria med datteren på armen.

Strålende tilbakemeldinger

Både foresatte, barn og ansatte er fornøyde med den sommeråpne barnehagen.

Pedagogiske lederen Viljar ser også fordeler for seg selv og de andre ansette med sommertilbudet.

– Det er deilig å få en variasjon i arbeidshverdagen. Her møter vi ansatte andre kolleger og vi møter nye barn. Jeg tror barna har det veldig gøy.

Smilene og latteren hos barna tyder på at disse også er fornøyde med sin midlertidige barnehage.

– Han har trivdes godt så langt. Det har ikke vært noen problemer siden dag én. Det virker som om han har fått seg venner, forklarer Sulja med en sliten sønn på armen.

Maria Diat Lopez er ikke annet enn fornøyd med ordningen og gir kun ros til barnehagen.

– Jeg syntes de er kjempe flinke, svarer hun kort og godt.

Turnusforeldre

Maria Diat Lopez er helt avhengig av at denne alternative ordningen fortsetter. Hun og mannen jobber i turnus og har ikke mulighet til å ta seg fri i fellesferien. Hun er veldig takknemlig for at hun kan ha Aime` i barnehage disse ukene.

– Om ikke denne ordningen hadde vært mulig måtte jeg ha tatt meg tre uker ubetalt permisjon. Vi har ikke familie i nærheten som kan hjelpe oss.

En del foreldre må nok spørre besteforeldre eller familie om hjelp til barnepass. Lulzim Sulja sier at det også hadde vært en mulighet, men han er veldig glad for at han kan sende sin tre år gamle sønn i barnehagen de ukene han og kona jobber.

– Vi hadde nok klart oss uten dette tilbudet på sommeren, men det er alltid best å ha en mulighet å levere i barnehagen.

Hva med neste år?

Hvert år fremmer foreldre fra ulike barnehager et ønske om å få plass på en sommeråpen barnehage, og barnehagen tar prosessen derfra. Forespørselen etter sommeråpen barnehage virker stor. Vi spør barnehagesjef i Fredrikstad kommune, Gunn Glad, om det også neste år blir en sommeråpen kommunal barnehage?

– Det avhenger av hva politikere avgjør!

Mer fra Dagsavisen