Nyheter

Slik unngår du angrep

Veps, svaner, elg og grevling er blant dyrene som kan ødelegge sommeridyllen.

– Møter du et vilt dyr, skal du først og fremst glede deg over synet og trekke deg tilbake, sier Olav Hjeljord, professor emeritus i viltbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Elg og reinsdyr

– De fleste ville dyr er sky, og verken elg eller reinsdyr vil deg noe vondt i utgangspunktet. Vil du varsle at du kommer og ønsker å gå forbi, kan du løfte armene eller vinke forsiktig med dem. Da blir dyret oppmerksom på at du kommer, og viker gjerne av seg selv, sier Hjeljord.

Grevling

Grevlingen er også sky. Den er helst ute i mørket, angriper svært sjelden og bare når den blir truet.

– En grevling som har laget hi og stiftet familie i hagen din, vil beskytte seg. Hvesing og knurring fra hiet kan høres aggressivt ut, men grevlingen tar sjelden med seg disse lydene ut på tur, sier Olav Hjeljord.

– Som oftest løper den skremt av gårde når den møter folk. Og det er helt feil at den biter til det knaser i beinet ditt. Det kan være beroligende å vite at grevlingens favorittmat er meitemark.

Bjørn

Bjørn er et sjeldent syn i Norge, og man skal langt tilbake på 1900-tallet for å finne historier om at den har skadd mennesker.

– Blir du likevel skremt, bør du ikke snu og løpe unna, det kan vekke jaktinstinktet i dyret. Trekk deg heller rolig tilbake.

Veps, bie og humle

Veps er i likhet med bier og humler mest opptatt av å verne boet og flokken sin.

– Er du for nær et vepsebol, vil vepsen kunne stikke, sier Tone Birkmo, professor i entomologi på NMBU.

– Det er lurt å fjerne bol på steder du pleier å oppholde deg. Gjør det helst tidlig i sesongen. Ellers er det klokt å være rolig. Ikke reis deg opp hvis du sitter, og ikke veiv og fekt når det kommer veps flygende.

Mygg

Det er ikke mulig å kommunisere eller sende vennligsinnede signaler til myggen. Den går etter instinkter, har i våre øyne onde hensikter og kommer for å suge av blodet ditt. Det samme gjelder knotten.

Svane

Olav Hjeljord minner om at dyr også er individer.

– Noen er mindre hissige enn andre. Blant svanene finnes det noen svært aggressive individer. Svaner er veldig opptatt av reviret sitt, og det er vanskelig for mennesker å forhandle med dem for å få tilgang til områdene de regner som sine. Det beste er å vente på tur, se an situasjonen og unngå å provosere.

Måke

– Lar vi ofte mat bli liggende etter oss, kan vi inspirere fuglene til å bli mer dristige. Også blant måkene er det noen aggressive individer, og det er liten nytte i å krangle med dem. Det mest fornuftige er å holde seg unna måker som har funnet ut at de kan snappe maten ut av hendene våre, sier Olav Hjeljord.

Hoggorm

Også hoggormen venter med å angripe til den føler seg truet. Går du med tunge skritt på en vei, vil den skremmes unna. Kommer du derimot overraskende på ormen med stille skritt i et kratt, kan den angripe.

– Vær godt skodd, og ha tykke sokker på beina, er rådet fra Olav Hjeljord.

Mer fra Dagsavisen