Nyheter

– Mer motivasjon og glede inn på skolene

Hilde Skovdahl (49) har flyttet til Fredrikstad og lovpriser sitt nye bosted. – Jeg rett og slett elsker denne byen. Ikke minst kulturlivet, mangfoldigheten og at alle folk prater med hverandre. Nå er jeg hjemme!

Når vi avtaler tid for en prat med Hilde, for de fleste best kjent som Charter-Hilde, er hun litt tvilende til om vi skal få gjennomføre intervjuet i hennes nyervervede bolig. At alle skal vite hvor hun bor kan muligens bli litt ubehagelig mener hun - men etter en kort betenkningstid melder hun på sitt sedvanlige vis; - Shit au, kom hit dere. Jeg skal ha kaffen klar.

I det lille huset nær sentrum har Hilde Skovdahl skapt sin egen oase, inne og ute i hagen. Umiddelbart slår det oss at engstelsen for at noen skal finne ut hvor Charter-Hilde bor – muligens er en smule ulogisk. For i porten står hun smilende med åpne armer og ønsker oss velkommen. En bred port malt i fargen neongrønn, for øvrig den samme fargen døra inn til sidebygningen har fått etter et par maling-strøk.

– Er ikke denne fargen herlig? Her er jeg og her er mitt hus. Vi må gi plass til alle og være oss selv. Generelt mener jeg mange bekymrer seg for mye. Det er trist at ikke alle skjønner at de er best akkurat som de er!

Glede inn i skolen

Hilde er overbevist om at 80 prosent av egen lykke er deg selv og at 20 prosent er bestemt av skjebnen. For åtte år siden begynte hun å reise rundt med motivasjonsforedraget «Hurra for deg og livet». Foredragene fyller hun med humor, livsglede, alvor og inspirasjon.

– Det kan sikkert høres naivt ut, men folk er sultne på kjærlighet og troen på seg selv. Jeg har en kjepphest, det er at motivasjon og glede må innføres som et eget fag i skolen. Vel og bra med psykisk helse på timeplanen og helsesøstre som kan prate om forplantning – men nå er tiden inne til å satse på at alle barn får troen på seg selv. I skolen skal alle barn og unge være trygge, vi må jo satse på fremtidens generasjoner!

Fredrikstad har alt

I fjor solgte Hilde Skovdahl boligen i Horten etter å ha bodd i Vestfold-byen siden høsten 2014. Hun har tidligere uttalt seg til TV 2 om hvordan hun følte seg mobbet etter engasjementet i lokalpolitikken. Nå er dette et tilbakelagt stadium og ikke noe jeg ønsker å snakke mer om er den klare beskjeden.

– Hvorfor valgte du å bosette deg i Fredrikstad?

– Jeg elsker å bade og er ikke så glad i svømmebasseng eller innsjøer. Derfor måtte mitt nye bosted være ved kysten. Ett av kravene var også at jeg ville ha nærhet til Oslo, men samtidig ha byfølelse. Derfor ble det Fredrikstad – og når dette lille huset kom for salg gikk det unna skal jeg si deg. Jeg tror nesten eiendomsmegleren fikk bakoversveis av budrunden.

– Fredrikstad har jo alt jeg ønsker meg – badestrender, et rikt kulturliv, folk som prater med hverandre og ikke minst Litteraturhuset. Jeg elsker Litteraturhuset i Fredrikstad.

Misliker fulle folk

Hilde er akkurat slik vi kjenner henne fra TV-serien «Charterfeber». I sofaen på verandaen gestikulerer og prater hun nesten ustanselig om livet, familien og hvordan vi bør takle hverdagens utfordringer. Ny dag, nye muligheter er livsmottoet – men hun innrømmer også at både kjendislivet og det å «være litt annerledes» kan by på noen utfordringer.

– Barndommen ble tilbrakt i Kenya hvor pappa jobbet for Norad, disse årene ville jeg aldri ha vært foruten. Men jeg skal si deg at overgangen ble rimelig stor når vi flyttet tilbake til Norge og inn i et hus på konservative Billingstad i Asker. Det ble noen rare blikk når jeg som 15-åring gikk av flyet og møtte vår kultur igjen, med rastafletter i håret og flippflopper på beina. Rasisme, mobbing og det at folk er deppa var helt ukjent for meg etter årene i Øst-Afrika.

– Etter flere episoder med Charterfeber vet jo nå alle hvem jeg er, og det merker man jo godt hvis man skal ta en tur ut på byen. Sikkert overraskende for mange at jeg er totalt avholdsmenneske, det er kanskje derfor jeg misliker fulle folk.

– Kombinasjonen kjendisliv og kjærlighet er også vanskelig, men kjæreste får komme når han kommer.

Alltid bekymret «hønemor»

Familien er viktig for Hilde Skovdahl - mamma, pappa og ikke minst sønnen Oscar blir nevnt flere ganger under intervjuet.

– Mamma og «hønemor» er nok de fleste av oss hele livet, selv når barna blir voksne. Nå er Oscar på backpackertur i Colombia. Gjett om mor Hilde er litt bekymret a? Nå står mobilen på med lyd også om natta, så det blir ikke mye søvn når det piper og bipper hvert annet minutt med meldinger fra «gud og hvermann» på sosiale medier.

To personer på «høyoktan»

Selv om Hilde Skovdahl ønsker seg en deltidsjobb ved siden av oppgavene som deltager i TV-serien «Charterfeber» og alle motivasjonsforedragene, er timeplanen ganske tettpakket gjennom sommeren.

– I juli blir det innspilling av nye episoder med Charterfeber. Jeg gleder med som en unge til å jobbe sammen med «broren min» Charter-Svein igjen. Ja, vi er nesten som søsken altså. Mellom oss to blir det aldri noe mer enn et godt vennskap. Du kan jo tenke deg selv - to personer på høyoktan - pluss og pluss blir krasj det, gliser Hilde og slår ut med armene etterfulgt av den velkjente klukkende latteren.

– Blir du lett plassert i «boksen» merket med Charter-Hilde?

– Ja selvfølgelig, men vi har jo alle mange sider. Drømmen er å få jobbe som skuespiller - gjerne i en film, eller ha et eget TV-program, kanskje på barne-TV? Jeg elsker å være sammen med barn. Kjenner du Harald Zwart? Da kan du tipse produsenten om det nye skuespillertalentet som bor i Fredrikstad, hvis han fortsatt har planer om flere filmer i serien Lange flate ballær. Drømmer er til for å realiseres!

– Uten tvil: Sommer`n er herlig i Fredrikstad! Så langt det lar seg gjennomføre med reiser og mange oppgaver har jeg som mål å svømme tusen meter hver morgen på Foten badested. Det er min vanntette sommerplan, og ikke minst at vi alle skal løfte armene i været og rope høyt: Jeg elsker meg og livet!

Mer fra Dagsavisen