Nyheter

Det er menneskelig å feile, men …

At det er menneskelig å feile, at vi skal vise forståelse for mennesker som feiler og at vi skal tilgi feil, betyr naturligvis ikke at det å feile ikke må få konsekvenser i en arbeidssituasjon, og særlig ikke for de som sitter i ansvarlige posisjoner, skriver Demokratens kommentator Gunnar Bodahl-Johansen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Under debatten i Fredrikstad formannskap torsdag erklærte Senterpartiets Hans Ek sin tillit til rådmannen med å proklamere at det er menneskelig å feile! Men betyr det at feil som er begått i tjenesten, ikke skal få konsekvenser? Det er et interessant - og ikke minst alvorlig spørsmål - i kjølvannet av Hans Eks – og dermed Senterpartiets - konklusjon i varslersaken. I Bibelen er det en mektig fortelling om hvordan Jesus setter fariseerne og de skriftlærde på plass da er klare til å steine kvinnen som var tatt i utroskap (Johannes 8.2-11): «Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen på henne.»  I vår kristen-humanistiske kulturtradisjon har historien et viktig budskap til oss om menneskelig forståelse og tilgivelse. Men samtidig vil ikke samfunnet kunne fungere uten at bestemte handlinger får konsekvenser, for nettopp å kunne verne om de samfunnsmessige hensyn.

Rådmannen er kommunens (øverste) administrative leder med ansvar både for kommunens ansatte og forvaltningen av skattebetalernes penger. I Kommunal Rapport torsdag 7. juni – som utgis i hele kommune-Norge, vises det til at det i de to granskingsrapportene som ble fremlagt i forrige måned, fremsettes en ramsalt kritikk mot kommuneledelsen for «unnlatelser, manglende omsorg og negative handlinger». I uttalelsen fra formannskapets flertall (Ap, SV og Senterpartiet) som skal behandles i bystyret 21. juni, reises det skarp kritikk både mot tidligere rådmann Lasse Hansen (nå administrerende direktør i Kommunens Sentralforbund) og nåværende rådmann Ole Petter Finnes for «feilvurderinger som ikke er forventet av kommunens administrative leder». Men siden det ikke uttales mistillit til rådmannen, sitter han trygt. Vi skal heller ikke se bort fra at Kristelig Folkeparti og Venstre vil støtte flertallet. Fremskrittspartiet har allerede uttrykte mistillit til rådmannen, mens Høyre har gått i tenkeboksen frem til bystyremøtet. Miljøpartiets gruppeleder Henning Aall sier til Fredriksstad Blad torsdag at han verken har tillit til rådmannen eller hans stedfortreder Kari Sørum, som også er kommunalsjef for økonomi og organisasjonsutvikling. Nå er det kanskje tvilsomt om politikerne kan fremme mistillit mot Sørum, selv om hun på et tidspunkt var fungerende rådmann,

At det er menneskelig å feile, at vi skal vise forståelse for mennesker som feiler og at vi skal tilgi feil, betyr naturligvis ikke at det å feile ikke må få konsekvenser i en arbeidssituasjon, og særlig ikke for de som sitter i ansvarlige posisjoner. Det er viktig å skille mellom menneskelig forståelse og tilgivelse og arbeidsmessige konsekvenser. Ja, det er menneskelig å feile, men dessverre må noen i slike situasjoner ta konsekvensene av feilene som er begått. Det kan i verste fall bety at noen mister jobben for at organisasjonen eller bedriften skal gjenvinne tillit og troverdighet. Den aktuelle saken gjelder dessuten ikke bare interne organisasjonsmessige forhold, men også forholdet til borgerne, velgerne og skattebetalerne.

Alle synes å være enige om at det har skjedd en betydelig organisasjonsmessig svikt, og da blir det en politisk unnfallenhet å konkludere med at det er menneskelig å feile. Hvis det i en sak skulle foreligge brudd på arbeidsmiljøloven, kan ikke politikerne unnlate å ta dette opp, både for å gjenopprette tilliten til de ansatte og av hensyn til velgerne man er ansvarlig over for. Det er viktig å være klar over at arbeidsgiver også har et straffeansvar etter arbeidsmiljøloven. Jeg påstår ikke at det foreligger et straffeansvar i den aktuelle saken, men jeg nevner dette for å minne om alvoret som ligger i at arbeidsgiveransvar.

Det politiske flertallet i Fredrikstad kommune mener at konklusjonen i granskningsrapportene ikke har en slik alvorlighetsgrad at det skal føre til at rådmannen bør avskjediges. Det blir spennende å se om Høyre vil følge Fremskrittspartiet som allerede har uttalt mistillit til rådmannen. Gruppeleder Truls Velgaard ligger nå åpenbart på været, men han har ved flere anledninger rettet kraftig kritikk mot rådmannen og kommunen. Trolig er det delte oppfatninger i Høyres bystyregruppe, men dessverre er bystyregruppa blitt en helt taus bystyregruppe. Men uansett sitter rådmannen trygt så lenge det politiske flertallet vil det slik.

Mer fra: Nyheter