Nyheter

Storfint besøk på Veum

BDO-mila på Veum torsdag blir et av årets høydepunkter i idrettsbyen Fredrikstad. Trønder Emil Iversen fra skilandslaget kommer med kollega Didrik Tønseth.

Fredrikstad Skiklubb er teknisk arrangør av Østfolds utgave av BDO-mila. Den går av stabelen i Fredrikstadmarka torsdag. Et utfordrende terrengløp med tilsvarende løp i seks andre byer i løpet av våren. Men også en uvanlig interessant tevling der langrennsløpere møter både orienteringsess og noen av friidrettens beste lang- og mellomdistanseløpere.

Det verdensomspennende revisjons- og regnskaps-konsernet BDO sponser herrelandslaget i langrenn. Derfor sendes flere av ski-essene rundt til de årlige utgavene av BDO-mila.

Løpet er et lavterskeltilbud for alle, uansett nivå. Du kan gå, jogge eller løpe i konkurranseklassen «Utfordreren».

Micromil for alle barn

Alle barn fra 2 - 8 år kan delta i «Micromila» uten tidtagning. Minimila er halve løypen 5km. Og løpet er fremfor alt gratis. Dessuten spanderer arrangørene T-skjorte på samtlige deltagere. BDO-mila går for 5.gang og i fjor deltok over 500 fra super-mosjonister til elite, bare her i Fredrikstad. Den tradisjonelle 10 kilometeren er det kun Fredrikstad som arrangerer i vårt fylke. I fjor kom Martin Johnsrud Sundby til Fredrikstad. I år er det trønderne og spilloppmakerne Emil Iversen og Didrik Tønseth som er sponsorens PR-løpere.

Løypen er ny av året; i fjor gikk den i sentrum. I år blir det to sløyfer på 5 km - med start og mål på nye Fredrikstad Skiarena på Brønnerødskogen på Veum. Som dermed for første gang blir arena for et stort nasjonalt løp på barmark.

Også skijenter på vei...?

Årets første regionale utgave av BDO-mila gikk på Hamar midt i mai. Der Ingvill Flugstad Østberg var suveren i dameklassen.

- Vi gjør hva vi kan for å skape litt kjønnsbalanse i BDO-mila, sier markedsjef Grete T. Thunæs som har base i Plankebyen. Selv om det skulle koste noen kroner ekstra. Vi i BDO syntes selvsagt det ville være litt moro om Kamilla og de beste løperjentene i Østfold fikk litt kamp på hjemmebane i Marka, fra en eller flere av de kjente og celebre skijentene.

Mestermøte på vent....

Dessverre blir det ikke noe lokalt «mestermøte» i dameklassen for Skiklubbens tre fremste springere. Nemlig orienterings-søstrene og landslagsløperne Marie og Kamilla Olaussen mot pur unge Astrid Stigen fra Skigruppen i FSK - mot Johaug, Weng eller Østberg.

14-åringen som knuste all motstand i Glommaløpets 16 km fra Sarpsborg til Gamlebyen. Ingen jenter eller damer uansett alder var i nærheten av Kråkerøyjenta, til tross for at hun aldri hadde løpt så langt før i konkurranse.

- Astrid løper bare 5 km - halve BDO-mila, sier pappa og trener Rolf Stigen til Demokraten. Noen ganger må noen trekke i «håndbrekket» når unge og uerfarne idrettsutøvere vil for mye.

- Astrid har et omfattende og krevende løpsprogram foran seg nå i juni - bl.a. «Ungdoms-birken» på Lillehammer mot mange og harde konkurrenter, fortsetter skitrener i FSK og Hvaler-lærer Stigen.

Førsteårs-senior Marie Olaussen (20) stiller dessverre heller ikke.

- Marie fikk påvist diagnosen mykoplasma. Hun kan bare trene lett, forteller trener og far Per Olaussen.

Men Kamilla ønsker å løpe BDO-mila om hun føler seg i form etter landslagssamlingen i Riga forrige uke.

Mer fra Dagsavisen