Nyheter

Melding til alle bileiere: – Vent til våren har tatt grep

Tidlig påske betyr tidlig hjulskift. Allerede mandagen som innledet denne uken skulle piggdekkene vært tatt av og sommerdekkene på bilen.

– Men det er fortsatt vinter i store deler av landet, så vurder å la piggdekkene være på bilen inntil våren har tatt skikkelig grep, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding.

Det er påsken som styrer når piggdekkene skal av bilene i Sør- og Midt-Norge. Første mandag etter 2. påskedag er dagen.

I de tre nordligste fylkene er det 1. mai som gjelder. En rekordkald mars og fortsatt kjølige netter, gjør at det fremdeles er vinterføre i store deler av Sør- og Midt-Norge.

Etter forholdene

– Bilen din skal være skodd etter forholdene. Så er det fremdeles vinterføre der du ferdes, må piggdekkene stå på, sier Sødal.

Datoene for hjulskift gjelder bare for de som bruker piggdekk. De som kjører med piggfrie dekk trenger derfor ikke å forholde seg til det.

Mange vil legge om til sommerdekk så fort som mulig og samtidig få tatt en vårrengjøring av bilen. Det er viktig å huske på at selv om det er bare hovedveier i lavlandet, så er det mange småveier og ikke minst veier til fjells der det fortsatt er mye snø.

– Planlegger du en tur til fjells i april, så er det lurt å vente med hjulskiftet. Det er ikke forsvarlig å kjøre med sommerdekk til fjells nå, mener Nils Sødal.

Nattefrost

Selv om våren så vidt har begynt å gjøre seg gjeldende i lavlandet, må man følge med hvis man velger å legge om til sommerdekk. Nattefrost kan gi glatte veier når vannet fryser på bakken, og vinteren kan fortsatt gjøre sin inntreden.

– Legger du om til sommerdekk på hjulskiftdatoen, er det viktig å følge med på vær og føreforhold, rådgir Sødal. - Fryser det på bakken i løpet av natten eller det begynner å snø, må bilen stå, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen