Nyheter

Brytejentene verden rundt - les det store intervjuet her

Det blir smått med påskeferie for byens beste jente-brytere som nå er ute i den store verden; i henholdsvis Japan og USA.

Grace Jacob Bullen (21) er for tiden i Tokyo mens Othelie Høie (15) fra Atlas og Cesilie Høivik Magnussen (18) fra Torp IF er på treningssamling i Kingston, Pennsylvania.

Alt handler nå om å forberede seg til sesongens internasjonale mesterskap. Bullen bor i Kentucky der hun studerer på universitet og trener to-tre øker hver eneste dag for å bygge formen til EM i Russland. Der skal hun kjempe for å forsvare sitt EM-gull.

Forberedelsene er lagt til Japan og World Cup lagmesterskap for fristil kvinner med de seks beste nasjonene i verden og deretter hadde United World Wrestling tatt ut de beste i verden på treningssamling med hele 160 jenter fra 21 nasjoner. Fra Norge var det Bullen, Hedda Haug Strand (TK) og landslagstreneren Lotta Andersson som fikk delta en uke på Ajinomoto National treningsenter i Tokyo.

Brytere i verdensklasse

- Det har vært et utrolig høyt nivå på samlingen med både trenere og aktive på aller høyeste nivå med EM, VM og OL-vinnere på plass, forteller landslagstrener Lotta Andersson.

-Vi har trent to tøffe pass a 2.5 timer hver dag med teknikk og sparring og våre jenter (Hedda og Grace) har kriget veldig bra mot japanske motstandere. Grace Bullen har vært i kjempeform som en smidig samuraj-bryter. Både Hedda og Grace var veldig populære som sparringpartners så de trengte ikke vente når det har vært sparringtrening, forteller Lotta Andersson til Demokraten.

Tokyo - sightseeing

- De siste dagene har vi også vært på sightseeing og fått sett på den olympiske arenaen som bygges. Arenaen for bryting i 2020, er allerede ferdig. Grace har allerede vært inne i brytehallen og kjent litt på OL-følelsen, forteller Lotta Andersson.

- Vi fikk også sett litt hvor de bygger Olympic Village og selvfølgelig på de japanske tempel, forteller Grace Jacob Bullen.

Tilbake i USA

Når dette leses er hun tilbake i USA.

-Jeg har det veldig bra. Jeg studerer og trener på skolen på heltid. Jeg bor veldig sentralt - 50 meter fra skolen der jeg spiser, studerer og trener. Jeg trives veldig godt på skolen med bra undervisning av bra mennesker og et kjempegodt miljø, sier Bullen til Demokraten.

- Jeg trener like mye som på Atlas, med to-tre økter hver dag og bryte-nivået på skolen er veldig høyt. Min klubb Campbellsville University «Tigers» er nå den beste amerikanske fristil klubben i USA . Jeg sparrer mest mot sterkere og tyngre motstandere. Deriblant en amerikansk mester som tok gull på «Klippan Lady Open», sier Bullen.

- Hvor lenge skal du være i USA?

- Jeg kommer nok til å være der så lenge nivået holder så høy kvalitet. Siden jeg har høye mål, må jeg nok alltid være i en stor klubb som har gode, internasjonale sparringpartnere som er mye bedre enn meg.

- Forsvar av EM-tittelen i Russland?

- Ja, selvfølgelig, det er det som opptar meg hver dag nå. Det blir tøft. Etter at jeg har vunnet EM-sølv og gull de to siste årene er det også mange som vil slå meg, sier Bullen. Ellers må hun også gå ned til en lettere vektklasse siden det internasjonale forbundet UWW har forandret på alle vektklassene i år.

- Hvor lenge skal du satse på bryting?

- Jeg kommer nok til å satse på bryting på heltid i hvert fall i seks år til. Mitt mål er å delta på OL i Tokyo og Paris i 2020 og 2024. Om jeg ikke tar gull eller andre medaljer på de to, så kan det hende at jeg satser mot et OL til, sier Grace Jacob Bullen med et smil.

De unge bryte- jentene i USA

Othelie Høie (15), Atlas og Cesilie Høivik Magnussen (18), Torp IF er på treningssamling i Kingston, Pennsylvania i USA.

- Vi er i USA med både ungdom- og junior-landslaget, sier Gudrun Annette Høie (Atlas) – som er med som trener. De norske jentene skal jakte på toppformen til Nordisk Mesterskap i Finland, kadett - EM i Ukraina og junior-EM i Italia. Atlas-jenta Othelie har et ekstra stort mål. Hun skal delta på sitt andre kadett-EM i Ukraina om fire uker.

- Mitt store mål er å komme meg på EM-pallen slik at jeg klarer å kvalifisere meg til kadett-OL «Youth Olympic Games» i Argentina den første uka i oktober, forteller Othelie Høie til Demokraten.

- I USA skal vi nå trene i nesten 14 dager før vi avslutter med landskamper mot USA og Canada, før vi reiser hjem og til samling i Arboga i Sverige, forteller Cesilie Høivik Magnussen til Demokraten.

Mer fra Dagsavisen