Nyheter

«Åbygge» nummer 38 - speiler livet i Borge og Torsnes

Avholdslokalene var proppfulle av folk. Og i stenbruddene var det hektisk aktivitet alle dager bortsett fra søndagen.

Slik speiler Åbygge-redaksjonen livet i Borge og Torsnes i tidligere tider i den 38. utgaven av årboka som nå er i handelen.

En losje for alle

- Jeg synes vi kan være stolte av årets Åbygge. Mange av historielagets medlemmer har bidratt med både gode artikler og spennende bilder. Og resultatet har blant annet blitt skildringer fra stenhoggerindustrien i Torsnes, om hvordan livet artet seg på Torpeberget i riktig gamle dager samt en beskrivelse av hvor sterkt avholdsbevegelsen stod på Selbak og Torp for bare noen tiår siden, forteller Åbygge-redaktøren Karl Ottar Fjeld.

Fjeld, som selv vokste opp i en tid da losjelokalene var fullpakket av både barn, ungdom, foreldre og besteforeldre, sier dette om bevegelsen som nå mer eller mindre er borte:

- Avholdsbevegelsen var selve navet i kulturlivet. De drev med kor og korps, lagde teateroppsettinger og var vertskap store temamøter. «Alle» som bodde på Selbak og Torp var med i losjen, smiler en engasjert Fjeld.

- De drakk aldri et eneste glass øl noen gang?

- Avholdsløftet stod veldig sterkt. Om noen hadde tatt en styrketår så sørget jungeltelegrafen for at lederne ble informert. I beretningene vi har dykket ned i ble det knapt gjennomført et eneste losjemøte uten en eksklusjonssak, forteller Karl Ottar Fjeld.

Navnet Åbygge var forløperen til bokstavelig talt hele Østsiden; fra Øra i syd til Torsnes i øst og opp til Årum i nord - avgrenset av Glomma i vest.

- Å`en var elva, «bygge» var innbyggerne. Så enkelt, forklarer Åbygge-redaktøren.

Mer fra Dagsavisen