Nyheter

DNB - «lokalbanken» som havnet mellom to kontoer

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I fjor tjente DNB 5,4 milliarder og etter skatt i andre kvartal i år kunne konsernet vise fram et resultat på drøye 5,2 milliarder. – Vi har lønnsom vekst i alle kundesegmenter, og kundene sørger for at vi har mye å gjøre over hele «fjøla», skrev konsernsjef Rune Bjerke i en pressemelding publisert på abc nyheter i juli.

Det er betimelig å spørre hvem som er DNB sine kunder? For oss personkunder, som garantert er «småfisk» i det store regnskapet, kjenner vi mer og mer på at service og tilgjengelighet blir dårligere og dårligere – i tillegg skal vi utføre de fleste tjenestene selv. Overskuddet skal økes de neste to årene og da må kostnader kuttes, mellom 1,5 og 2 milliarder årlig, digitalisering og automatisering blir verktøyene fra bankkonsernet. Antallet filialer er redusert fra 156 til 57 siden 2013, skriver E24. Antallet fulltidsansatte innen segmentene personkunde og små- og mellomstore bedrifter er redusert med 20 prosent, melder Adresseavisen.

Filialen på Selbak ble nedlagt i fjor og minibanker fjernes, som kjent ble heller ikke minibanken i turistmagneten Gamlebyen vernet. Regiondirektører og lokale banksjefer er selvfølgelig drillet til å fortelle at 9 av 10 nordmenn nå dekker sine behov for banktjenester via nettet og at kontanter blir mindre og mindre brukt. Økt bruk av digitale tjenester gjelder selvfølgelig i mange bransjer. Men når det vi oppfatter som Norges største bank for privatpersoner på den ene siden proklamerer med; «Store forandringer til tross så skal banken være like tilgjengelig i Fredrikstad som før. Det vil si med langåpent til 18.00 hver dag unntatt fredag» og som resultat har et kontor hvor de ansatte kun har som mål at du skal logge deg på nettbanken og utføre oppgavene selv - ser vi selvfølgelig hvilket konsernmål som er meislet ut!

Etter å ha vært årvåken på egen plass i køen, køordningen har også blitt «selvbetjent», blir du spurt om du trenger hjelp. Du kunne selvfølgelig ha tatt i bruk en av PC-ene som står i lokalet, noe som muligens nå er forventet? Deretter går min samtale slik; - Jeg skal overføre dette beløpet til et firma! Har du ikke nettbank? Jo, men fordi jeg trenger en kvittering nå ønsker jeg at dere kan gjøre det. Det koster en del penger. Forundrer meg ikke, men jeg ønsker at dere gjør dette for meg nå. Javel.

Neste besøk i bankens lokaler i Nygaardsgata har som mål å avslutte en depositumkonto. Noe som har vært utført ved skranken i løpet av noen minutter tidligere år. Vi har avtalt dag og tid som passer for begge i forhold til jobb og avtaler, og nå er vi to som passer på at vi beholder plassen i køen. Budskapet frembringes til den bankansatte, hvorpå vi raskt blir ledet bort til en PC og får et lynkurs i hvordan vi skal logge oss på og heretter ordne slike tjenester selv. Og det var det, noen minutter senere står vi igjen ute i gågata! Men selvfølgelig uten at oppdraget er utført.

I alle bransjer, også avisbransjen, legges det opp til at kundene helst skal utføre de fleste tjenestene selv – men nå blir DNB haltende mellom to kontoer. Foreløpig er ikke banken en rendyrket nettbasert bank og ei heller en lokalbank som gjerne utfører noen ekstra tjenester for sine trofaste kunder. Det skaper selvfølgelig misnøye, men vi velger jo selv hvilken bankpartner som passer oss best – alternativene finner vi rett rundt hjørnet!

Mer fra: Nyheter