Nyheter

Med speiderhytte på Pernes i 50 år

Mangeårig leder av 4. Fredrikstad speidergruppe, Gunnar Stromness-Andresen, har skrevet bok om speiderhytta på Pernes - og 50-årsjubileet for egen hytte.

– Den tidligere husmannsplassen har vært vår speiderhytte siden 1967, forteller Stromness-Andresen.

– Mange har et forhold til og sin egen mening om speidernes bruk av stedet og boka er ment som en liten vandring i historie, kart, bygg og natur, uten at jeg har noe særlig peiling. Men heller en lidenskapelig interesse - heldigvis alltid har jeg vært omgitt av mange dyktige ledere og foreldre som kunne bistå i arbeidet.

Middagssamtaler om hytta

Friluftslivet er en viktig arena for å drive god speiding og enda bedre er det når man har sin egen speiderhytte. Allerede på 50-tallet hadde 4.Fredrikstad satt ned sin egen hyttekomite, men det varf først i 1965 planene ble en realitet. I boka beskriver daværende leder i 4.Fredrikstad, Georg Apenes, hvordan speidergruppa fikk overta Pernes;

«Ideen var min, og da oberst Salterød og frue var ventet til en middag mine foreldre arrangerte, og der jeg også skulle være med, fant jeg det naturlig å nevne for min far at jeg ville ta problemstillingen opp under middagen. Rimeligvis syntes nok obersten at det var mer interessant at initiativet kom fra sorenskriver Christian B. Apenes, enn fra dennes sønn, stud.jur. Georg R. Apenes. Pernes var primær turområde for Ravnepatruljen i 4. Fredrikstad».

Løste juridisk nøtt

Etter Georg Apenes sitt initiativ ble en avtale om Pernes som speiderhytte undertegnet 7.september samme år, hvor 4.Fredrikstad fikk full bruks- og eiendomsrett over Pernes. Ved et gavebrev fra oberst Thorleif Salterød ved Fredrikstad Kommandantskap.

Salterød var ikke helt ukjent med speidersaken, han hadde vært troppsfører i 1.Arendal. Forsvaret forpaktet kun området og ga bort noe på et område de lånte, men denne juridiske nøtten ble løst 45 år senere med hjelp fra tidligere speidere, Georg Apenes og Tor Christiansen.

Mer fra Dagsavisen