Nyheter

Lanserte den 37. «Åbygge»

– Tykkere og mer variert enn noen gang. Og som alltid massevis av interessant stoff for folk som vil vite mer om Borge og Torsnes slik bygdene en gang var.

Slik slår Ragnar Dahl til orde for at den 37. utgaven av «Åbygge» bør ligge under juletrærna i 2016.

Ukjent solur

I alt 130 sider stoff fra fordums tid har Borge og Torsnes Historielags forfattere med Svein Åstrøm, Karl-Ottar Fjeld og Lars Ole Klavestad som de tre mest aktive samlet til 2016-utgaven.

– Leserne vil få stifte ytterligere bekjentskap med Thorsø Herregårds meget spennende historie. Videre presenterer Svein Åstrøm den første artikkelen i en serie om stenhoggerindustrien i Torsnes - om svenskene som kom over for å ta seg jobb i brotta, forteller Ragnar Dahl . styremedlem i historielaget.

Selv har han bidratt med en sak om den 78 år gamle fana til bondeungdomslaget - som etter flere års lagring nå har fått sin faste plass på Folkets Hus i Torsnes.

At Torsnes også har sitt eget solur er kjent bare for de færreste. I det ferske Åbygge redegjør Lars-Ole Klavestad for den granitthuggede klokka som befinner seg i Orsmyrfjella (vest for Thorsø Herregård).

Årboka Åbygge fås kjøpt hos Fjelldal Elektriske på Selbak, Coop i Torsnes, hos bokhandleren på Torp og i Libris i sentrum og i Gamlebyen.

Mer fra Dagsavisen