Nyheter

Overlevde Utøya: – Setter pris på livet etter en sånn opplevelse

– Man setter veldig stor pris på livet etter en sånn hendelse, og ser hvor viktig det er å si til venner og familie at du er glad i dem, sier Sofie Tommerås Lyshagen, som overlevde Utøya.

Mandag samlet det seg 320 elever til sammen fra Glemmen, Frederik II og Greåker til dyp debatt på Litteraturhuset i Fredrikstad. Denne gangen under overskriften «22.juli – fem år etter».

Sofie Tømmerås Lyshagen som overlevde Utøya, og Unni Espeland Marcussen som er mor til Andrine som døde på Utøya forteller om 22.juli og hvordan livet deres ble etter.

– Man setter veldig stor pris på livet etter en sånn hendelse, og ser hvor viktig det er å si til venner og familie at du er glad i dem, sier Lyshagen.

Dilemmaer

Svein Holden, aktor i rettssaken mot Anders B. Breivik, forteller om rettsprinsippene og dilemmaer de møtte i forbindelse med rettssaken. I tillegg til at Jon Petter Evensen, fotojournalistikklærer fra Høyskolen i Oslo og Akershus, forteller om presseetiske dilemmaer i forbindelse med 22. Juli.

Arrangører

Det er Fredrikstad kommune, Litteraturhuset, ungdomsrådet, og samfunnsfag seksjonene på Frederik II, Glemmen og Greåker videregående i tillegg til elever som er med på å arrangere dyp debatt.

– Dyp debatt konseptet handler om å få ungdommen til å bli mer engasjerte, kunnskapsrike og kritiske. I tillegg til å bli vant til å snakke om vanskelige temaer, sier Erik Lindbæk Kruse fra Fredrikstad kommune.

Kommer flere foredrag

Han forteller at dette skal være forbyggende mot ekstremisme og at det er det andre foredraget til dyp debatt.

– Vi kommer til å ta opp temaer som religioner, krig, politisk vold og flyktningkrisen, sier Kruse.

Nyeste fra Dagsavisen.no: