Nyheter

Misliker Nygårds (Ap) avvisende holdninger

– En ordfører kan ikke kritisere en bystyrepolitiker for å innhente informasjon fra varslerne, mener Høyres gruppeleder Truls Velgaard (H).

I en e-post til mediene søndag kveld hevdet ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) at Henning Aall (MDG) har mer kunnskap om varslernes politianmeldelse enn hva kommunen selv har. Dette bør føre til at Aall ved første anledning forteller Bystyret hvor han har fått denne informasjonen fra, oppfordrer Nygård i sin pressemelding.

Informasjon

Truls Velgaard er én blant flere politikere som reagerer skarpt på ordførerens e-post:

– Jeg betrakter Nygård som en særdeles dreven politiker. Han besitter masse kunnskap og er dessuten en hyggelig kar. Men i det siste har han vist seg som mer og mer avvisende etterhvert som temperaturen i varslersaken har økt, sier Velgaard og utdyper:

– At han går ut og krever at Henning Aall skal fortelle Bystyret hvor han har hentet sin sin informasjon fra - for så å presentere innholdet på talerstolen - må jeg si er en real skivebom fra ordføreren. En politiker må jo selv kunne skaffe seg kunnskap om en aktuell sak uten at ordføreren skal komme med kritikk som dette. Ordføreren øker jo bare konfliktnivået, sier Velgaard.

– Aall må kunne ha kontakt med varslerne uten at dette skal opprørere ordføreren, sier du?

– Helt klart. Ordføreren må snarere se det som prisverdig at politikerne bidrar til å få fram kunnskap, synspunkter og fakta fra kildene som kan resultere at vi får en slutt på den dramatiske situasjonen kommunen står oppe i nå. Men istedet velger han å skyte på budbringeren. Og; Henning Aall er jo ikke den eneste politikeren som står i en direktekontakt med varslerne - vi har opp til flere i Høyre som også snakker med varslerne, påpeker Velgaard.

– Dramatisk

– Du kaller situasjonen for dramatisk?

- Ja, vi har en dramatisk situasjon når store deler av kommunens toppledelse har en politianmeldelse hengende over seg. Dette er svært alvorlig, jeg kan ikke huske at vi har hatt en lignende tilstand noen gang her i Fredrikstad, påpeker Velgaard som tidligere var journalist og senere ansvarlig redaktør i Fredriksstad Blad.

Ser an til desember

Demokraten: - Har Henning Aall støtte i Høyre og i opposisjonen ellers når han gjennom sin interpellasjon (som ble avvist av Nygård søndag) ber om at ordfører, rådmann og de andre som er politianmeldt erklærer seg inhabile?

Velgaard: - Alle som sitter med ansvar i denne saken må tenke omhyggelig gjennom sin egen habilitet. Slik sett reiser Aall et prinsipielt riktig og viktig krav om grunnlaget er tilstede. Men siden vi ennå ikke kjenner innholdet av anmeldelsen, hvem som er anmeldt osv. bør vi se an denne saken til Bystyrets neste møte ut i desember.

Mer fra Dagsavisen