Nyheter

Har dusjet i kaldtvann fra bøtter i to år – i dag fikk de dusjer og toaletter

De har i to år dusjet i kaldtvann fra bøtter og gjort sitt fornødne på en «portta potti», romfolket i Kiæråsen. Nå er framtida vannklosetter og dusjkabinetter.

- Vi er alle så glade for hva kommunen, Blå Kors og Kirkens Nødhjelp gjør for oss. Fantastisk! utbrøt beboeren og tolken Nicolay Toader da to store VVS-containere ble innviet i romleiren i går formmidag.

Lært av Kristiansand

700.000 kroner har kommunepolitikerne bevilget til tiltaket som skal de omlag 20 beboerne mer verdighet i hverdagen.

- For noen år siden bodde rumenerne i busker og kratt under presenninger. Helt forferdelig! Med innvielsen av dette anlegget passerer vi en milepæl. Vi gir rumenerne en verdig tilværelse i hverdagen, erklærte lederen i Teknisk Utvalg, Hans Ek (Sp).

Ek, som har vært en av pådriverne for bedre fasciliteter i Kiæråsen-lerien, har brukt romleiren Kristiansand som mal for container-anskaffelsen:

- Jeg har tatt noen telefoner dit, sett på noen bilder og en videofilm og fått et inntrykk av hvordan dette kan løses. Her er resultatet! Og; vi har ikke brukt en krone mer enn budsjettert, framholdt Sp-politikeren.

Fullt belegg

Rundt 20 mennesker fordelt på åtte campingvogner bor i dag i Kiæråsen-leiren. Såvel kommunen som romleir-talsmann Toader mener belegget er fullt:

- Det er ganske enkelt ikke plass til flere vogner her. Men antall beboere og hvor langt inn i framtida romleiren skal eksistere er spørsmål kommunen må svare for. Det eneste jeg kan si er at behovet sikkert vil være der i mange, mange år framover slik flyktninge-situasjonen utvikler seg i sør-Europa nå, forklarer den svensktalende rumeneren.

Knytter bånd, gir arbeide

Etter at både Blå Kors og Kirkens Bymisjon sa seg villige til å bistå kommunen med å skape tettere kontakt mellom romfolket og Fredrikstads befolkning jobbes det nå med å skaffe leirbeboerne både skole og arbeide.

- Dette er folk som virkelig er innstilt på å jobbe, garantert! Vi gjorde et forsøk med en av karene nylig hvor eieren av hagen som skulle ryddes aldri hadde sett maken til arbeidslyst. Han måtte til slutt be vår venn fra romleiren ta seg en pause, humrer Kirkens Bymisjons-talsmann Per Christian Skauen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: