Nyheter

– Neste år er det min tur!

Søndag hadde Ulf Berg i Fredrikstad Ballklubb fått Gardemusikken, eller tredje gardekompani som det egentlig heter, til Kongstenhallen.

Det er nå tre år siden Norges elitekorps og drillkompani gjestet nettopp Kongstenhallen. På tribunen satt en kommende gardist, Markus Blomberg Larsen, og fulgte med. – Til neste år er det min tur, sien den unge gutten som trakterer en euphonium.

Vel 500 tilskuere hadde tatt turen til Kongstenhallen for å få med seg en times lang konsert og en drilloppvisning av dette populære ensemblet. På konserten spilte de, under ledelse av Major Eldar Nilsen, litt av det repertoaret de hadde. Selvfølgelig åpnet de med kjenningsmarsjen, ”Gardemarsj”, før de gikk over til ”Tango Jalousie”, en kjent melodi for de fleste. At tyske marsjer er populært merket vi når korpset slo opp til ”Hock Heidecksburg”. Da kom taktklappingen fra et lydhørt publikum.

Signalmarsjer

Som en del av gardemusikken er det en seksjon som spiller signalinstrumenter. Det vil si trompeter og basuner uten ventiler. Det er også signaltrommer i denne gruppa. De hadde tre nummer alene under konserten. Dirigent for denne gruppa er kaptein Sverre Caspersen som også hadde komponert signalmarsjene.

At musikerne i Gardemusikken liker å spille moderne musikk fikk vi gode eksempler på. ”Walking Home” og et potpurri med ”Earth, Wind and Fire”-melodier svingte skikkelig. På den sistnevnte dukke det tre sangsolister opp fra korpset egne rekker. Her ble det også brukt gitarer og el-bass. De unge musikerne, som alle er i førstegangstjenesten, er allerede gode musikere og ”eksperter” på sine instrumenter.

Som avslutning på konserten spilte korpset ”Bojarenes inntogsmarsj”, kjenningsmelodien til Ønskekonserten.

Kommende gardist

Blant publikum fant vi mange musikere fra Fredrikstad. En av dem gledet seg ekstra denne dagen. Markus Blomberg Larsen, hadde prøvespilt for å få plass i denne troppen til neste år, og han hadde fått beskjed at en av plassene på euphonium var hans.

Han fikk også hilse på dirigent for Gardemusikken, Eldar Nilsen, som ba den unge musikeren, som går siste året på Greåker Videregående skole, om å øve iherdig innen tjenesten starter i september. Markus forteller til Demokraten at han gleder seg enormt, og mens han skuer bort på de to musikerne som spiller hans instrument, sier han .

– Til neste år er det min tur og dette er plassen min!

Drilloppvisning

Det som har gjort Gardemusikken så populær verden over, er oppvisningene med musikk og geværdrill, med stor nøyaktighet og fart. Det å gå å spille mens du marsjerer i formasjoner er en stor kunst. Også gevær-avdelingen gjør akrobatiske øvelser med et gevær som veier fem kilo. Når de fekter med et våpen, M1 Garang, med spisse bajonetter, må man være dypt konsentrert slik at det ikke oppstår skader.

Som avslutning fikk både major Nilsen og tamburmajoren under drillen blomster av primus motor for denne forestillingen av Ulf Berg i Fredrikstad Ballklubb.

Mer fra Dagsavisen