Nyheter

De fleste av oss som har vært ute, vet at alkoholen forårsaker problemer på ulike områder

Utelivsbransjen i Fredrikstad håper nå politikerne lytter til dem og utvider skjenketidene til 03:00 når ny alkoholpolitisk plan skal vedtas i juni, skriver Gunnar Bodahl-Johansen.

I Norge er det kommunene som har hånd om skjenkebestemmelsene, og det oppstår fort sterke motsetninger når skjenkebestemmelsene skal reguleres. Mange av alkoholrestriksjonene vi hadde i Norge, ble sett på som bakstreverske og lite liberale. Etter hvert som nordmenn ble vant til de liberale alkoholreglene i andre land, kom det også endringer i Norge. Men samtidig kom det advarsler fra både forskerhold og ikke minst fra politiet, som har den mest praktiske erfaringen med hvordan alkoholpåvirkede mennesker oppfører seg både inne på restaurantene og ikke minst ute i gatene i sene nattetimer, for ikke å si tidlig morgentimer.

De fleste av oss som har vært ute en høstnatt, vet at alkoholen forårsaker problemer på ulike områder. Den erfaringen vi selv har, gjør at vi som foreldre, sender ungene på byen med en større eller mindre grad av engstelse for hva de kan komme til å oppleve, eller også selv bli delaktig i. Jeg tror det er få foreldre som ikke har kjent på usikkerhet og angst når timene sniker seg avsted ut over natten uten at barna (også de som er godt voksne ungdommer) har kommet hjem.

Utelivsbransjen i Fredrikstad håper nå politikerne lytter til dem og utvider skjenketidene til 03:00 når ny alkoholpolitisk plan skal vedtas i juni. Fra bransjen får vi en forsikring om at det er så trygt i Fredrikstad at byen er moden for å utvide skjenketidene.

Rune Solberg på Scandic City sier til Fredriksstad Blad 4. mars 2016 at bransjen selv - sammen med politiet - har bidratt til å få ned voldstallene. Jeg har ingen forutsetning for å vurdere Solbergs påstander, men det er selvfølgelig slik at Solberg representerer en bransje som tjener på at folk drikker mye alkohol. Ordenssjef Inge Jensen i Østfold-politiet berømmer også samarbeidet mellom politiet og bransjen, men stiller samtidig spørsmålet om utvidede åpningstider er en god idè.

Få ting skapere så stor debatt i Norge som alkoholpolitikken. De fleste mennesker håndterer alkohol på en fornuftig måte. Selv i kretser der alkohol tidligere ble sett på som selve arvesynden sammen med kortspill og dans, nytes det nå vin og Cognac som en del av taffelet. Men det må være mulig også her å holde to tanker i hodet samtidig: Å kunne ha en liberal holdning til alkohol, bør ikke stå i en motsats til nødvendige restriksjoner - hvis restriksjonene fører til at vold kan reduseres.

I trd.by (Trondheim by, et produkt fra Adresseavisen) opplyses det i en artikkel publisert 9. februar 2016 at volden i Trondheim har gått ned som en følge av innstrammingen i skjenketidene. Fra 2007 da det ble anmeldt over 350 voldssituasjoner i Midtbyen, har tallet nærmest blitt halvert etter utgangen av 2015, opplyses det i artikkelen. Politistasjonssjefen i Trondheim sier at man hadde prøvd mange tiltak uten å lykkes, men da skjenketidene ble innskrenket fra klokken to til klokken tre på natten, fikk man ”en umiddelbar effekt”, sier politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon i Trondheim. I Fredrikstad ønsker utelivsbransjen å gå motsatt vei.

I en omfattende artikkel i Tidsskrift for Norsk Psykologforening fra 2011 (Vol 48, nummer 12, 2011, side 1210-1212) konstateres det at omfattende forskning viser at det blir «Mindre vold med kortere skjenketid» (tittelen). Det hevdes at forskningen viser at en times økning i skjenketiden var forbundet med en like stor økning i voldsomfanget som en times innskrenking i skjenketiden var forbundet med en reduksjon i voldsomfanget. Ifølge artikkelen tyder noen studier (Rossow & Baklien, 2010) på at kursing av serveringspersonale på skjenkesteder kan begrense overskjenking og vold, men at de norske erfaringene med slike tiltak har hittil vært nedslående. En større norsk undersøkelse med tittelen «The impact of small changes in bar closing hours on violence. The Norwegian experience from 18 cities» (Sirus, 2011), som baserer seg på tall fra politiet, viste at skjenketidsendringer var forbundet med endringer i vold nattestid i helgene i bysentrum, slik at en utvidelse av skjenketiden medførte en økning i voldsomfanget, og omvendt.

Jeg har ingen faglige forutsetninger for å vurdere denne forskningen, men det er viktig at politikerne setter seg grundig inn i det materialet som foreligger, og som er godt synlig på nettet. Jeg er selv ikke en avholdsperson, og liker dessuten å regne meg som en liberal person, men jeg tillater meg likevel å stille dette kjetterske spørsmålet: Er det en utvidelse av åpningstidene Fredrikstad trenger? «Vi trenger verdidebatt om byutviklingen», var tittelen på Venstre-leder Trond Svandals kronikk i FB 11. mars. Skjenkebestemmelsene hører også med i dette bildet!

Gunnar Bodahl Johansen

Mer fra Dagsavisen