Nyheter

Slik holder du musa ute

Når kulda kommer, forsøker mus å komme seg inn i hus og hytter. Litt stålull kan bidra til å holde dem ute.

– Mange hyttefolk blir møtt av vond lukt når de åpner hytta på våren. De finner gjerne oppgnagde puter, madrasser og bøker, og skader på elektriske ledninger, sier Thibaut Karoubi i Bayer Garden, som leverer åtestasjoner og musepasta.

Mus elsker å lage rede i isolasjonsmateriale og i himlinger, og skadene er ikke alltid synlige.

– Mus har fantastisk god luktesans. Hvis én mus først kommer seg inn i hytta og finner mat, kan andre mus følge luktsporet dens, og vips så danser musene på bordet mens du er borte, sier professor Vidar Selås ved Institutt for naturforvaltning ved NMBU, Universitetet for miljø- og biovitenskap.

En liten åpning på seks-syv millimeter er nok til at mus kan presse seg inn. Så vil du unngå at mus kommer seg inn, er det aller viktigste å sørge for at hytta er tett.

– Å bruke byggeskum til å fuge i sprekker er ikke nødvendigvis så effektivt, for den kan musa gnage seg igjennom. Stål derimot, liker ikke mus å sette tennene i, så du kan dytte stålhull i hull og sprekker for å holde mus ute. Metallnetting foran røråpninger og ventilasjonsluker er også lurt, sier Selås.

Desperat etter mat

Når vinteren kommer og det blir mindre tilgang på mat ute, kan mus bli desperate av sult og spise nesten hva som helst, forteller professor Vidar Selås ved NMBU.

– Derfor kan du oppleve at mus spiser på både såpestykker og stearinlys. Alt som overhodet kan være spiselig bør derfor fjernes fra hytta før du stenger den for vinteren, også hunde- og kattefôr. Eventuelt kan du legge mat i helt tette beholdere, råder han.

Nedfallsfrukt og fuglenek rett utenfor hytta kan være fristelser for smågnagerne, og bør fjernes.

Ettersom mus kan klatre opp en trevegg lett som bare det, må åpninger høyt oppe på huset sikres. Grener fra trær bør ikke henge inn over tak. Mus er glad i tett vegetasjon, så fjern ugress og dødt treverk rundt hytteveggene.

– Normalt yngler ikke skog- og klatremus på vinteren, med mindre de finner nok mat. Mus elsker hasselnøtter og eikenøtter, så er det mye av disse i naturen kan det gi økt bestand. I år er det mye blåbær, og da kan vi faktisk forvente oss mye klatremus til neste år, sier Selås.

Ferdigfylte åtestasjoner Vi vet at mange har museproblemer i sommerhus, og da kan musemidler være effektive. Men midlene må være under god kontroll, forteller prosjektleder Christian Dons i Miljødirektoratet. – Mus får opp til syv unger, så en

Mer fra Dagsavisen