Nyheter

- Vi vil aldri glemme deg, Vivi!

- Hun var min nærmeste venn og kollega i mer enn 70 år. Nå føler jeg bare en usigelig tomhet.... Men også en vanvittig glede over alt det fine vi opplevde sammen!

Gammel og ung. Vivi haug og Talina Hansen i forestillingen  «Hold jula i gang».

Det forteller en gråtkvalt Kirre Jansson om tapet av hele byens Vivi Haug. Søndag sovnet den folkekjære revyskuespilleren inn på Sentralsykehuset etter kort tids sykdom, 77 år gammel.

Debuterte i Eventyrsalen

De vokste opp vegg i vegg i Glemmengata 23 og 25 under krigen og var artistkollegaer i mer enn 50 år, Eva og Erik (som er radarparets egentlige fornavn).

-Om vi to så noen talenter i hverandre i barndommen skal være usagt. Men vi likte i hvertfall å gjøre oss bemerket allerede under krigen. Da gikk vi nemlig støtt og stadig i tog med faner og flagg inne på Glemmens kirkegård. Selv om tyskerne sikkert forstod at vi drev en syngende opposisjon mot okkupasjonsmakta ble vi heldigvis aldri anholdt eller arrestert, forteller Jansson engasjert.

Ut på de skrå bredder havnet bestevennene først i 1950.

-Her i byen fantes det jo ingen scener å stå på da krigen var slutt. Men ettet å drevet med barnesirkus oppe i Hørra (St.Hansfjellet) fikk vi som 14 åringer plutselig et oppdrag fra Fredrikstad kommune; lag en forestilling for unger i Eventyrsalen på Biblioteket! Vivi, jeg og noen andre fra Glemmengata-miljøet tok utfordringen på strak arm. Sånn kan en si vårt nære forhold innenfor teaterkunsten begynte, sier en beveget Jansson til Demokraten.

Sammen gjennom livet

I hele tre tiår - fra 1970 til 2000 - var Vivi Haug og Kirre Jansson blant byens desidert mest eksponerte revyartister.

-I lange perioder gikk det unna natt og lyse dag. Det være seg med Studiescenen, Glade Bjørn, Cats og hva vet jeg. Jeg skjønner nesten ikke hvordan vi holdt ut! Men en ting skal folket vite; Vivi og jeg krangla aldri. Verken i skolegården på St. Croix under krigen eller bak sceneteppet 50 år etter! forteller Kirre og slår neven i bordet.

Så legger han til:
- Vivi var nok en større revyskuespiller enn folk kunne tro. Hun har mottatt alle priser en kulturarbeider på lokalplanet kan få; Kong Frederiks Ærespris - som hun var den første mottaker av - Østfold Fylkeskommunes Kulturpris, Plankebærer`n osv. osv, sier Jansson og framholder:

- Visst kan vi si Vivi var Revydronningen, men hun var også et folkeeie uten å tenke nevneverdig over det selv. Alle følte de kjente Vivi. Alle ville ha en bit av henne. Og; jeg har sagt det før og gjentar det så gjerne: Vivi burde vært løftet opp på det nasjonale teater-planet her i landet. Hennes skuespillertalenter var for gode for bare buskis og morsomheter her hjemme i vår egen andedam, poengterer en alvorlig Kirre Jansson overfor Demokraten.

Værstekællær

Siste gang de bestekameratene stod på en scene sammen var i 2000.

-Vi hadde hver vår rolle i «Værstekællær», der jeg selv gestaltet «Krestjan» - værstekællen med tørpedialekt som Vivi i mange år parodierte. Men om dette snart er 15 år siden holdt vi kontakten hver dag og hver uke like til hennes nest siste dag. Min avtale med familien var at jeg skulle sitte ved hennes seng mandag formiddag, men slik gikk det altså ikke, avslutter Vivi Haugs venn, samtalepartner og arbeidskollega gjennom syv tiår.