Nyheter

Lille Petter rydder opp

Mange synes han er direkte ufyselig, men Lille Petter Edderkopp bør du ta vare på. Han rensker opp i hagen din.

Edderkoppene er gammel og artsrik gruppe ledd-dyr. De har levd på jorda i snart 400 millioner år og er tilstede nesten overalt i naturen. De bor i vegetasjonen, i kjeller og på loft. Det er til og med noen som har funnet livsgrunnlag på Sydpolen. De finnes også i rikelig monn i bondens åkrer og i hagene våre.

Selv om de er mange, blir de ofte oversett fordi en stor del er små og lever skjult om dagen. Men gå ut tidlig en kjølig ettersommermorgen og se hvor mange duggvåte edderkoppspinn som henger i gress, blomsterbed, busker og trær. Eller titt på bakken i tett vegetasjon og under steiner og røtter.

Edderkoppene har vært betraktet med både frykt og beundring opp gjennom tidene og har blitt tillagt en rekke egenskaper og symbol, fra hell og uhell til rikdom og ondskap.

Det som er sikkert er at mange av artene er nyttige rovdyr som kan hjelpe oss med skadedyrbekjempelsen i hagen.

De spiser nemlig en rekke typer skadegjørere som midd, spretthaler, bladlus, sugere, sikader, teger, gresshopper, mygg, fluer og små sommerfugler. Siden de har så variert diett, kan de finne mat hele vekstsesongen i en edderkoppvennlig hage og vil dermed fungere som stabile nyttedyr.

Skremmer mange

Ordet edderkopp er sammensatt av edder, som betyr gift, og kopp som betyr noe tykt og oppsvulmet (henviser antakelig til edderkoppens bakkropp).

Mange er svært skeptiske til edderkoppene og synes de er skumle. Edderkoppene er riktignok giftige, men de artene som finnes i Norge er bare farlige for små insekter og andre småkryp.

De største artene kan gi oss smertefulle bitt, men det gjør de som regel bare hvis de må forsvare seg mot hardhendt behandling. Det finnes enkelte dødelig giftige arter i varmere land.

I det gamle Hellas ble edderkoppene knyttet til gudinnene Athene, som vever verden, og til Persefone, Harmonia og Moirene som spinner skjebnen. I følge gresk mytologi ble Arachne, jenta som utfordret gudinnen Athene i veving, omskapt til en edderkopp.