Nyheter

«Det er viktig å ha en hobby»

###

I vår lørdagsutgave presenterte vi Thor Bråthens livslange kjærlighet til modellfly og hans entusiasme over og endelig kunne få mer tid til sin fritidsaktivitet etter han solgte sitt båtfirma.

”Det er viktig å ha en hobby, og modellflyvning er en suveren fritidsaktivitet for folk i alle aldre og hele familien”, poengterte Bråthen energisk vandrende rundt et titalls utgaver av modellfly i forskjellige størrelser.

Vi har vel alle møtt dem, og du er kanskje en av dem selv, som bruker hver ledige stund til å pleie lidenskapen til sin fritidsaktivitet. Om du samler eller skrur, plukker eller jakter har hele hobbyfolket en ting til felles – gleden av å gjøre noe som er lystbetont og i sitt eget tempo.

Hvor mange personer i Norge som har en hobby er sannsynligvis umulig å anslå. For hva definerer vi som en hobby? Modellfly, frimerker, skolekorps, fotball og modelljernbane er tradisjonelle hobbyer som er lett å plassere i hobbyboksen.

Men metallsøking, glassmaling, kaninhopping, dyrking av ulike vekster i drivhus, trylling, gullgraving, fiske, mat, fuglekikking, hundetrening, turn og være medlem i Norges sportsvognklubb eller Entomologisk forening er også hobbyer noen befatter seg med.

Sistnevnte samler på insekter og kunne sikkert hatt glede av å ha hobbykvelder sammen med scrapbookere som ville ha pyntet insektspermene og de tykke sorte bilderammene med blonder og gule støvdragere.

Det er både viktig og sunt å ha en eller flere hobbyer eller en sak man brenner for. Balansegangen er selvfølgelig rundt punktet hvor hobbyen overtar ”styringen” i familielivet og hobbyisten blir fanatisk.

Drømmen for mange er å kunne gjøre hobbyen til levebrød og det gjelder ikke bare for dem som lager mat. Den engelske skuespilleren David Niven, kjent fra blant annet storfilmene Kanonene på Navarone og Den rosa panteren, uttalte følgende om sitt yrke: ”Å være skuespiller er en herlig overbetalt hobby for barnslige sjeler.”

Så enkelt kan altså gleden over å ha havnet på rett yrkeshylle beskrives. Spørsmålet er om gleden av hobbyen blekner når man kan livnære seg av sin fritidsinteresse? Når krav om inntjening, tidspress og forpliktelser melder seg er selvfølgelig faren for at det brennende engasjementet slukner.

Flere tusen nordmenn har slektsgranskning som hobby. Som medlem av et lokallag får man både hjelp og inspirasjon til å foreta dypdykk i både kirkebøker og Digitalarkivet. Løfter vi blikket utover våre landegrenser kan du registrere de rareste fritidsaktiviteter. Nettstedet Odee.com presenterer 10 av de merkeligste hobbyer, her er noen smakebiter;

Paul Yarrow fra London har hobbyen å komme på tv. So whenever a news camera crew gets set up in a public venue, he hangs around in the background on camera.Når nyhetskameraer blir satt opp på en offentlig plass henger han rundt i bakgrunnen på kamerabildet.

Så langt har han He has appeared in the background of live news reports on BBC, ITV, Channel 4 and Sky News at random locations and at random times. dukket opp i bakgrunnen av direktesendte reportasjer på BBC, ITV, Channel 4 og Sky News på tilfeldige steder og på tilfeldige tidspunkter. It seems like if there is a camera crew about at the moment, he is there too!

Reed Sandridge gir bort 10 dollar hver dag til noen som ser ut som om de kunne trenge dem. And Sandridge expects nothing in return but a good feeling. Reed forventer ingenting i retur, kun en god følelse. His mom, the daughter of a coal miner whom he remembers most for her kindness, always told him that when you're going through tough times, that's when you most need to give back.

10 år gamle Austin Siok er ekspert på å lage ku-lyder og rautingen har medført at han vant en lokal konkurranse blant 80 deltagere i Wisconsin. Dommerpanelet var enstemmig, ingen høres mer ut som en ekte ku enn unge Austin.

En nederlender har brukt tjue år på å samle ecstasypiller av alle farger og fasonger. Fram til for tre år siden hadde han samlet 2400 piller, men dessverre ble samlingen stjålet. Samleren anmeldte tyveriet, selv om han dermed fortalte om sin ulovlige virksomhet, fordi han var bekymret for konsekvensene hvis noen kom til å svelge en av de 40 forgiftede pillene i samlingen.

Audrey Horncastle strikker bryster, bryststrikken skal være en hjelp i undervisningen av nybakte mødre som skal lære ammeteknikk. Så langt har 84 åringen fra Brighton strikket over 1000 bryster, hvorvidt hun bruker lammeull eller merinoull forteller nettsiden ingenting om.

Hobbyadvokater har vel de fleste hørt om, en betegnelse som naturlig gir et snev av misstro – men når sant skal sies, det er lettere å tilbringe et par timer med en hobbyadvokat som vil teste ut yrket han drømmer om, enn en hobbykirurg – da kan det fort skjære seg.

Når arbeidsdagen endelig er over – ha en trivelig hobbyuke!

Og som vår eminente tegner Thore Hansen så godt illustrerer, er målet forlokkende kan selv en strevsom fjellklatrerhobby gi lønn for strevet.