Nyheter

Mange flere tar båtførerprøven

Over 19.000 personer har fått utstedt båtførerbevis hittil i år, viser tall fra Sjøfartsdirektoratet.

Dette er en kraftig økning, som skyldes de nye reglene for båtførerbevis. I år ble det nemlig innført nye regler som sier at alle som er født 1. januar 1980 eller senere må ha båtførerbevis dersom de skal føre en båt som er over åtte meter eller med motorkraft på mer enn 25 hestekrefter.

– Vanligvis regner vi med 12.000 på et helt år, men nå ser vi at over 19.000 har tatt båtførerprøven hittil i år, og de er hovedsakelig født etter 1980, forteller underdirektør Bjørn Reppe i Sjøfartsdirektoratet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Oppfordrer andre også

Selv om reglene krever at det er de som er født fra 1980 og senere som må ha beviset, oppfordrer Sjøfartsdirektoratet også andre til å ta prøven.

– Vi oppfordrer alle som ikke kan dette til å sette seg inn i det og ta prøven, sier Reppe.

– Når vi vet at det er menn over 40 som forulykker mest på sjøen, hvorfor er det da de født fra 1980 og utover som må ta prøven?

– Grunnen til at gruppen over 40 forulykker mest er at de faller over bord og at båtene kantrer, så det har egentlig ikke så mye med båtføreprøven å gjøre, men mer med båtvett og holdninger til flytevest og slike ting. Men ser man på tall fra forsikringsselskapene, når det gjelder hvem som forårsaker store utbetalinger, så gjelder det folk som kjører store dyre cabincruisere, og går på skjær og grunn, sier Reppe.

– Og det er yngre folk?

– Det er i alle fall ikke i noen særlig grad den eldste gruppen, det er folk fra 50 og nedover, sier Reppe.

For å ta prøven

Skal du ta prøven, sjekk hvem som kan gi undervisning og eksamen.

– Sjekk aviser, kommunen du bor i og på nett for å finne hvem som tilbyr kursing og prøve. Norsk Test har også en viss oversikt over hvem som tilbyr slikt, sier Reppe.

Har du kunnskapen inne, men bare mangler det formelle beviset, så kan du velge å gå rett på «eksamen».

– Vi synes det er positivt at folk går på kurs, men man kan også melde seg rett opp til prøven. Ikke nødvendigvis alle har behov for å gå på kurs, sier Reppe.

Forvirring

Etter at de nye reglene for båtførerbevis kom, har det oppstått litt forvirring rundt hvem som kan kjøre hva, ifølge Sjøfartsdirektoratet. Her er reglene for føring av fritidsbåt:

- Under 16 år: Båt med lengde på inntil åtte meter. Maks ti hestekrefter, og ti knop.

- Over 16 år uten båtførerbevis: Båt med lengde på inntil åtte meter. Maks effekt på 25 hestekrefter. Ingen øvre grense for fart, bortsett fra i regulerte områder.

- Over 16 år med båtførerbevis: Båt med lengde inntil 15 meter. Ingen øvre grense for antall hestekrefter. Ingen øvre grense for fart, bortsett fra i regulerte områder.

- Født før 1980: Båt med lengde inntil 15 meter. Ingen øvre grense for antall hestekrefter. Ingen øvre grense for fart, bortsett fra i regulerte områder. (ANB)

Mer fra Dagsavisen