Nyheter

Dumpet asfaltrester under ny Sorgenfri-barnehage

-Her må Planbo rydde opp. Hvis ikke vil Statens Forurensingstilsyn ta affære, sier Harald Hauglin og viser fram større og mindre asfaltklumper i de dumpede massene ved Sorgenfri-dammen.

Hauglin, som er president i Nabbetorp histiorie- og miljøvernlag, hevder boligutbyggingsselskapet Planbo og deres underleverandører bedriver åpenlys miljøkriminalitet rundt den vesle "innsjøen" på Østsiden.

Nå har hans påstander om at fyllmassene som stammer fra sentrumsgatene i Sarpsborg fått både Fredrikstad og Sarpsborg kommuner samt SFT til å reagere:

På barnehagetomta

-Ille er det at denne fantastiske biotopen som frekventeres av sjeldne fugler som horndykkere og havørner er i ferd med å bli ødelagt av menneskehetens herjinger.

Enda verre er det at "møka" som deponeres kan være regelrett skadelig for småbarna som skal vokse opp her. Tross alt skal det bygges en barnehage på stedet hvor massene dumpes, forteller en oppgitt Hauglin til Demokraten.

-Hvordan kan en liten velforening hamle opp med de store utbyggingsinteressene i området?

-Vi har selvsagt kontaktet myndighetene om vårt funn. Jeg forutsetter at både kommunene og forurensingstilsynet slår ned på dette snarest mulig, sier Hauglin til avisa.

Venter på rapport

Miljørådgiver Raymond Sundell i Sarpsborg og lederen for Avdeling for miljørettet helsevern i Fredrikstad, Steinar Haugsten ser begge alvorlig på funnet Hauglin har gjort.

-Jeg synes det er prisverdig at privatpersoner og folk fra foreningslivet tar kontakt dersom de har tips om mulige miljøsyndere. Vi er faktisk avhengige av innspill utenfra. Siden massene det her er snakk om stammer fra en annen kommune - nemlig Sarpsborg - så har vi spilt ballen dit.

Våre kolleger vil nå bringe på det rene hva som finnes i deponeringen, sier Steinar Haugsten som imidlertid kan bekrefte at det i fjor ble gitt dumping-tillatelse på stedet.

-Vi har bedt firmaet som er ansvarlig for tiltaksplanen rundt dumpingtillatelsen om å sende oss en rapport på bakgrunn av bildene som nå foreligger.

Er det riktig at massene inneholder f.eks asfalt så må vi agere. Det er ikke anledning til å deponere asfalt hvor som helst, tilføyer Raymond Sundell.

-Burde ikke de offentlige myndighetene selv reise ut for å påvise fakta i en slik sak?

-Vel, vi har full anledning til å gjennomføre kontroller. Men prosedyren er slik at kommunen først skal motta avviksmeldinger fra den ansvarlige for tiltaksplanen. Noe avviksmelding har vi ikke fått siden dumpingen tok til i fjor, forklarer Raymond Sundell.

-Midlertidig tømt?

Direktør Lasse Fosby i Planbo sier til Demokraten at han er ukjent med eventuelle asfaltforekomster i massene på Sorgenfri:

-Dette har jeg desverre ingen kunnskap om ettersom alt grave- og fyllarbeide er satt bort til andre selskaper. Prøv Leif Grimsrud A/S i Halden, råder Fosby.

Hos entreprenøren Leif Grimsrud A/S er daglig leder Asle Berg kategorisk på at selskapet ikke har noe å skjule:

-I vår bedrift er vi veldig opptatt av å følge forskriftene knyttet til masse-dumping. Hvis noen har kunnet påvise asfalt i massene på Sorgenfri så må det ha vært i lass som er midlertidig lagret på stedet.

Fra tid til annen - og da spesielt på natterstid når mottakene av forurenset masse er stengt - tipper vi enkelte lass andre steder for så å løfte avfallet tilbake på lasteplanet kort tid etter. Det kan derfor være en mellomlagring vel-lederen har reagert på, sier Asle Berg til Demokraten.

Mer fra Dagsavisen