Nyheter

FB flytter fra byens "Fleet Street"

Gravølet er drukket opp, åtte tonn papirsøppel er kjørt på dynga og PC`ene er stablet sirlig i esker. I helga forlater Fredriksstad Blad-medarbeiderne sitt avishus i Nygårdsgata til fordel for splitter nye, moderne lokaler på Stortorvet.

-Om jeg ikke akkurat feller noen tårer, så synes jeg selvsagt dette er vemodig. Men fordi vi lenge har vært i behov av mer hensiktsmessige lokaler å produsere avis i, så var det nødvendig å flytte til et mer moderne bygg, forteller FBs ansvarlige redaktør Erling Omvik.

Etablerte seg i Nygårdsgata i 1894

Knapt noen virksomhet i Fredrikstad har hatt sammenhengende lenger tilhold på en og samme adresse enn nettopp Fredriksstad Blad. Konkurrentens vandrende leksikon, Sten Walther Karlsen, blar fram i hukommelsen:

-Vi flyttet inn på hjørnet av Nygårdsgata/Dr.Giebelhausensgate i oktober 1894. Før den tid hadde avisa sine lokaler i Storgata 2 fra etableringen 3. januar 1889 til ut i året 1890.

Men fordi den katolske misjonsforeningen som eide dette lokalet skulle etablere et sykehus på stedet måtte FB flytte videre til il Stogata 32, i området hvor Stene R. Johansen ligger i dag. Så kom vi over til det vesle trehuset i Nygårdsgata i 1894 før vi flyttet inn i dagens bygg på samme adresse høsten 1960, forklarer Karlsen.

Åpne landskap

Men etter å ha vurdert de kommende byggeprosjektene på Gressvik-brygga og p-plassen bak FOBBL-bygget falt FB-styret til slutt for den nye Gjensidige-gården på Stortorvet - som FB-redaktøren allerede har døpt "FB-huset".

-Nå gleder vi oss alle til å flytte inn. Vi skal disponere hele 1. og 2. etasje på nesten 1800 kvadratmeter i tillegg til felleskantina i 5. etasje, sier en stolt Erling Omvik.

Mens FB-kollegene i dag er plassert i hvert sitt kontor er det åpne landskap som gjelder i det nye, moderne avishuset.

Demokraten:-At folket skal sitte i landskap har ikke bare vakt ovasjoner? Noen heftige protester har det vært på den nye "uniformeringen" av Edda-konsernets avishus?

Gunnar Steen Iversen:-Det er klart oppfatningene om landskap har vært forskjellige. Men ting har likevel roet seg ned etterhvert. For min egen del tar jeg med meg over bare mobiltelefonen, det elektroniske sjøkartet og harddisken. Mer trenger jeg ikke! humrer Bladets redaksjonelle, martime alibi.

Blir leietakere

Fordi både den forrige FB-eieren Orkla Media og den nåværende Mecom (i Norge Edda Media) har hevdet at de enkelte avisene ikke skal være "herre" i eget hus, blir FB leietaker på Stortorvet.

-Vi har registrert at våre eiere vil ha det slik. Men husleiene er lagt inn i budsjettet. Så sånn er det, konstaterer annonsekonsulenten Øystein Andersen kort og konsist.

Dagens FB-hus er allerede solgt. 22 millioner kroner har et Oslo-selskap som driver i eiendomsbransjen betalt for den grønne trebygingen fra 1996, den blå femetasjeren fra 1960 og det langt eldre gule murbygget i Dr. Giebelhausensgate. Bygningsmassen skal brukes til næringsaktvitet på gateplanet, mens det oppover i etasjene blir større og mindre leiligheter.

-Det ble noen gode historier i FBs snart forlatte avishus gjennom årene, formoder vi?

-Å, ja. Da FBs vesle trehus på hjørnet brant i 1959 bodde redaksjonssekretæren Didrik Cappelen Dahl Monkerud-gården ved siden av. Cappelen Dahl reagerte som avisfolk skal gjøre når de hører sirener og ringte sporenstreks til brannvesenet: -Det er fra Fredriksstad Blad her. Hvor brenner det nå?

Smiler Sten Walther Karlsen før han blir en smule mer alvorlig:

-Vi hadde en mer pinefull historie som heller aldri vil bli glemt i forbindelse med kong Olavs død 17. januar 1991. Fordi vi lenge visste at kongen var syk så hadde vi forberedt et 24-siders bilag hvor hans nære tilknytning til vårt distrikt ble utdypet.

Men da meldingen om majestetens død kom ved 22.30-tida denne kvelden visste ingen lenger hvor paste-up`en (manus-lagringen) var blitt av. Etter flere timers leting høyt og lavt dukket den opp oppe på et skap her i huset. Stoffet kom dermed ut til leserne i grevens tid!

Mer fra Dagsavisen