Nyheter

Protesterer mot funkis-bygg i Øyenkilen-havna

-Å reise et nesten ti meter høyt funkisrekkehus mellom den pittoreske bebyggelsen i Øyenkilen-havna vil være å ødelegge stedets spesielle egenart, mener Øyenkilen velforening.

Velforeningen oppfordrer politikerne før de har fått saken på sitt bord til å sette foten ned for leilighetskomplekset Jøran Smørsgård og Øistein Hartig vil etablere få meter fra sjøkanten i Øyenkilen.

-Ikke stedstilpasset

-Vi har ingenting i mot at folk vil slå seg ned i Øyenkilen. Snarere tvert i mot. Derimot må vi kunne forlange at husene som settes opp harmonerer med bygingsstilen.

Nede i Øyenkilen-havna vil et to etasjer høyt rekkehus med flatt tak og svære verandaer på ingen måte være stedstilpasset sjøbuene, de gamle arbeiderboligene og for den saks skyld det karakteristiske, gamle brukseierhuset ned mot vannet, forklarer velleder Ellen Berit Andersen til Demokraten.

Den aktuelle fjelltomta i den vesle småbåthavna er ifølge kommunens planavdeling regulert til boligformål. I den foreliggende byggesøknaden opplyser tiltakshaverne at de vil rive to eksisterende småhytter for å gi plass til det 642 kvadratmeter store rekkehuset.

-Skal politikerne si ja til å bebygge tomta så må prosjektet etter vår mening modereres kraftig. Rekkehuset må bli adskillig mindre og det må i tillegg til å få et estetisk uttrykk som passer inn trekkes lenger bort fra snuplassen i havna. Vi oppfatter at det er svært attraktivt å bygge nye boliger med havsutsikt.

Men ved å endre bebyggelsen fra ordinære stedstilpassede hytter og hus til boligblokker så ødelegges i dette tilfellet kulturlandskapet i Øyenkilen, hevder Andersen.

Bjørn Enger:-Selv om velforeningen ikke er noen formell part i denne saken så forutsetter vi at politikerne lytter til hva vi sier om denne rekkehusetableringen kloss inntil fellesarealene her nede i havna. Det er jo nettopp her vi samles, fastboende, hytteeiere og andre som vil møtes til hyggelige sommerarrangementer, utstillinger osv.

Flere protester

Hos kommunens plan- og bygningsavdeling opplyser saksbehandler Johnnie Brok at Øyenkilen-prosjektet vil komme opp for planutvalget i et av de første møtene:

-Vi har fått en henvendelse fra utvalget om at de ønsker å drøfte saken nærmere. Da blir det slik.

-Velforeningen er kritisk til utformingen og størrelsen på rekkehusbygget - vil uttalelsene deres bli hørt?

-Selv om en velforening ikke er en formell part eller høringsinstans så vil vi lytte til innspillene deres. Vi ønsker jo ikke konflikter dersom de kan unngås, forteller Brok om byggesøknaden som så langt har pådratt seg fire protester fra nabolaget rundt.

Mer fra Dagsavisen