Nyheter

"Politikerne bør legge seg inn på Utne Camping"

-Myndighetene har ingen praktisk erfaring med forholda på Utne Camping. Politikerne bør derfor legge seg inn på hyttene for ei uke- eller to vinterstid.

Det mener daglig leder for Glemmen Blå Kors utetjeneste, Else Berit Schøne. Schøne synes i likhet med flere sosialklienter som har uttalt seg i Demokraten de siste par ukene det er oppsiktsvekkende at kommunen tillater seg å sende husløse til campingplassen i Sarpsborg.

Støtter brukerne

Den psykiatriske sykepleieren som de siste 12 åra har ofret seg for rusmisbrukere i både Fredrikstad og Sarpsborg har selv møtt både levende og døde hyttegjester på Utne.

-Jeg er glad for at folk som Joar Kaasa, ”Tore”, og ”32-åringen” beskriver forholda ved denne campingplassen i avisa. Disse menneskene vet nemlig utmerket godt hva de snakker om. For det ER ikke mulig å varme opp de uisolerte sommerhyttene på denne tida av året. Videre ER det pinlig korrekt at brukerne må ty til et myntapparat 100 meter unna for å få noen liter varmtvann å vaske seg i. For min egen del kan jeg supplere med å si at det ER for ille å se de skitne sovemadrassene rusmisbrukerne tilbys, sier Schøne til Demokraten.

-Du kjenner Utne Camping godt gjennom jobben i Blå Kors?

-Det gjør jeg. Jeg har kjørt utallige rusmisbrukere til og fra Utne gjennom årene, det vil si mennesker som sosialkontoret har henvist plass for. Jeg har til og med funnet folk døde i senga der oppe, sier Fredrikstad-kvinnen som i Sarpsborg ble kalt Mor Theresa da hun drev cafeen i Blå Kors` kontaktsenter for noen år tilbake.

-Ulovlig

Schøne: -Joar Kaasa har selvfølgelig et godt poeng når han ber politikerne bruke vinterferien sin på Utne. Da vil de selv få oppleve hvor nedslående forholda er der. For det er nettopp politikernes og sosialkuratorenes mangel på praktisk erfaring som er årsaken til at kommunen fortsetter å betale i dyre dommer for å bruke Utne. Tenk – 400 kroner natta for ei hytte hvor ”gløppa” mellom døra og dørstokken er så stor! gestikulerer Blå Kors-medarbeideren.

Else Berit Schøne er utdannet psykiatrisk sykepleier – og ikke jurist. Likevel er hun skråsikker på at Fredrikstad kommune bryter både norsk- og internasjonalt lovverk når klientene innlosjeres i ti kvadratmeter store koier som bare holder ti varmegrader vinterstid.

-Denne leievirksomheten er regelrett ulovlig. Det vil enhver som har befart Utne forstå, sier Schøne som mener Fredrikstad i stedet bør lære av Haldens sosialbolig-politikk:

-I Halden har kommunen gått til anskaffelse av flere eneboliger som de låner ut til husløse sosialklienter. Klarer klienten å komme seg ut i arbeide vil han/hun få tilbud om å overta både huset og huslånet. I motsatt fall vil kommunen fortsette å betale ned gjelda slik at man til slutt blir eier av en bruker-bolig, forklarer Else Berit Schøne.

Mer fra Dagsavisen