Nyheter

"Okkuperer Seiersten - om nødvendig"

Snart 22 år etter at Fredrikstad sist opplevde en husokkupasjon kan historien gjenta seg denne vinteren. Minst 15 uorganiserte ungdommer og like mange voksne sosialklienter planlegger nå å ”ta” Seiersten skole.

-Vi skal ikke oppføre oss truende. Men klarer vi ikke å få løst den akutte og svært nedverdigende boligkrisa for sosialklientene på diplomatisk vis, så vil Seiersten skole bli okkupert. Det kan dere være dønn sikre på, sier Joar Kaasa.

Ulovlige Utne

Demokraten har denne uka bragt flere reportasjer om unge alkoholikere og rusmisbrukere som ikke har noe sted å bo, men som istedet henvises til blant annet Utne Camping i Sarpsborg. 33 år gamle Kaasa har selv vært på kjøret flere ganger siden han ble arbeidsledig i 2002:

-Men jeg nekter som ”Tore” å flytte til Utne. Rett og slett fordi kommunen ikke har lov å bruke disse sommerhyttene som overnattingssted. Ti kvadratmeter, ikke innlagt vann og svært trekkfullt – politikerne må jo forstå at de tråkker over en grense her. De burde fått Menneskerettighetskonvensjonen på nakken, sier Kaasa og fortsetter:

-Jeg tror det er bare en grunn for at kommunen bruker steder som Utne Camping til å innlosjere sånne som meg; de ønsker å stagge de grådige, spekulative hushaiene i distriktet. Når sosialkontoret ikke vil akseptere høyere ordinære husleier enn ca. 4000 kroner, så blir klientene ekspedert til campingen i Sarp. Dermed holdes haiene i sjakk – selv om kommunen paradoksalt nok betaler 12.000 i måneden for å leie ei lita koie på Utne, forklarer Kaasa.

Savner oppriktighet

I øyeblikket kjenner den arbeidsledige sosialkontorbrukeren som nå forsøker å organisere ”nye” Klientaksjonen til 12 yngre uteliggere fra sentrumsområdet.

-Vi blir flere og flere som overnatter på en sofa her, en sofa der og innimellom tar noen netter på gata. Er man ikke i blant prisgitt venner og bekjente, ja så må du ligge ute. Dette forferdelige livet er mange av oss nå fryktelig lei. Derfor sysler vi med planene om å få noe fornuftig ut av Seiersten, sier Kaasa som sist han ble intervjuet bodde på Ilaveien rus- og omsorgssenter.

Men der fikk han ikke ha damebesøk lenger enn til 23.00.

-Oppholdet på Ilaveien svært, svært kortvarig, kan du si. Dessuten er jo ikke Ilaveien noe leilighetskompleks for folk som er rene, medgir mannen som nå deler sitt liv med den robuste Grand Danoisen ”Silver”.

-Hva tror du politiet og politikerne sier dersom dere annekterer Seiersten skole?

-De får si hva de vil. Men viser de litt oppriktighet så bør de heller legge forholdene til rette for oss før vi kommer så langt. Og forstår ikke kommunestyrepolitikerne alvoret i situasjonen så bør de ta seg en ukes vinterferie på Utne. Uten mobiltelefon men med ”hele” 850 kroner uka i matpenger, sier Joar Kaasa som avslutningsvis minner om at det er syv år siden sosialklientene i Fredrikstad kommune sist fikk ”lønnsopprykk”.

Mer fra Dagsavisen