Nyheter

Frankfurt- nyheter

Nå på torsdag åpner den gigantiske bilutstillingen i Frankfurt. Her er noen av høydepunktene.

”Alle” viser nyheter på denne utgaven av IAA. For til tross for at Geneve, Paris og Bologna setter spor etter seg, er det i storbyen ved elva Main verdens bilindustri har fokus for tiden. På tysk hjemmebane er det selvsagt naturlig at de store der i gården må vise seg fram for et entusiastisk hjemmepublikum. Med tysk kjerneindustri noe på lavgir, og med et forbundskanslervalg nært forestående, vil selvsagt også tyskerne vise at de er en økonomisk stormakt i Europa. 122 "nyheter", der i blant 80 "verdenspremierer" lover utstillingsarrangøren, det tyske bilprodusentforbundet VDA. I bildeserien har vi begrenset oss til de som med en smule rettferdighet kan kalles verdenspremierer, i hvert fall i en eller annen versjon.

Stikk innom serien av og til. Vi oppdaterer etter hvert som bildene "lekker ut" fra produsentene.

VW velger IAA til å lansere ”nok en versjon av Golf”, nemlig GT. Nå er ikke modellbetegnelsen eller ytterskallet noen revolusjon, det er derimot innmaten. En FSI- motor med både turbo og kompressor skal ikke bare sørge for hester og dreiemoment over en bred skal, men også et betydelig redusert drivstofforbruk. Den spennende 1,4 (!)- literen skal yte 170 hester og levere et dreiemoment på 240 Nm fra 1750 til 4000 RPM, smått sensasjonelle tall.

VW viser også sin coupe/cabriolet, samt den rykende ferske Passat Variant.

Erkerivalen her i landet, Toyota, fornyer sitt viktigste våpen blant SUV’ene, nemlig knallsuksessen Rav4. Hele bilen er ny, men det skal være klart at vi snakker om en Rav4. Mer plass, mer komfort, mer utstyr og smartere interiørløsninger (fleksible seter) skal sørge for at den 11 år gamle firehjulstrekkeren får det nødvendige oppløftet i et stadig mer konkurranseutsatt marked.

Nye Yaris vil bli hele 11 centimeter lenger, utstyres med blant annet flatt bakgulv for lettere lastemuligheter og MP3- spiller. Designet er signert ED2, Toyotas europeiske designstudio i Nice. Annen generasjon Yaris er betydelig sportsligere og skal oppgraderes stort for at du og jeg skal få et mer kvalitetsinntrykk.

Arbeidsjernet HiLux, som den japanske storprodusenten nå kaller ”fritids- og opplevelses- kjøretøyet”, blir vist i sjette generasjon. Er produksjonsklar, og kommer på gata i oktober.

To franske coupeer vil bli vist. Citroens er ikke produksjonsklar, men det er Peugeots 407. Sistnevnte vil også vise konseptbilen 20Cup, kalt ”en syntese av to verdener, en bils front med en motorsykkels bakende”.

Fords iosis er en coupelignende sak med spennende løsninger for dørene (uten b-stolper)

-Kommer til å vise Fords nye designretning, sier Martin Smith.

Fra Ford-konsernet kommer også en av de meste spennende nyheter på mange år, spesielt for de med britisk flegma i blikket: Jaguars nye XK skal vekke usedvanlige følelser hos E-type- entusiastene. Og dem er det mange av.

Mazdas Sassous ser nærmest produksjonsklar ut, utstyrt med en turbomatet, tresylindret bensinmotor på 1,0 (!) liter. Mazda viser selvsagt også sin roadster MX5 for første gang i Europa.

Fra Stuttgart kommer den nye Mercedes S-klasse.

Fra italiensk side vil den meget viktige Fiat Grande Punto bli vist, produksjonsklar og i både tre- og femdørs versjoner.

Mer fra Dagsavisen