Nyheter

Uaktuelt med pedofil-uthenging

Helt på trynet, sier kriminalsjef Gunnar Dahl-Johansen om Frps forslag til offentliggjøring av navn på pedofile.

Fredrikstad politidistrikt har per i dag ingen rutiner for å informere lokalsamfunnet dersom en straffedømt pedofil flytter inn i nabolaget. Den straffedømte får normalt heller ingen oppfølging av politiet.

Ferdig sonet

- Har en person sonet ferdig, er politiet og samfunnet også ferdig med vedkommende, opplyser kriminalsjef i Fredrikstad, Gunnar Dahl-Johansen. Han har sterke meninger mot forslaget fra Frp, men understreker at dette er hans personlige synspunkt.
- Gjør du noe galt, må du ta straffa for det, men at noen skal bli hengt ut i et hvert nabolag bortover, er rett og slett på trynet. Det vil bli helt umulig for vedkommende å komme tilbake til samfunnet, sier han. Han har forståelse for at foreldre er engstelige for barna sine, men mener det ikke vil gagne verken gjerningsmann eller offer å offentliggjøre navnet på overgriperen.
- Den slags frykt vi her snakker om, finnes bak hver busk i landet, og blir neppe mindre av denne type forslag.

Norsk lov

Forslaget fra Frps Jan Simonsen er foreløpig blitt møtt med kraftig kritikk, men er allerede praksis i Storbritannia. Politiet følger de retningslinjer regjeringen gir på området, men Dahl-Johansen kan ikke se for seg at det noen gang blir aktuelt å offentliggjøre navn på kriminelle i Norge.
- I det samfunnet vi lever i, følges den praksis at den som har sonet sin straff, også har gjort opp overfor samfunnet. Dette er et viktig rettssikkerhetsmessig prinsipp. Politiet er imidlertid bundet av de lover og regler som gjelder, og kommer det en endring fra regjeringen, forholder vi oss til det, sier Dahl-Johansen.

Skader barna

Også fra offerets synspunkt, er mange skeptiske til det nye forslaget. Overlege ved akuttavdelingen ved Voksenpsykiatrisk sektor på Veum, Terje Larsen, mener en uthenging av overgriperen vil være uheldig for barnet som er misbrukt.
- Overgrep mot barn påfører barnet en skade som det vil slite med resten av livet. Fra vårt synspunkt er det aller viktigste at samfunnet deretter gjør det så trygt som mulig for barnet, så man hindrer nye overgrep. Overgriperens valg av seksuelt objekt kan være et mindre seksuelt avvik eller del av et stort problem, og behandlingen er ofte lang og vanskelig. Jeg er tilhenger av at vedkommende skjermes, men å henge ut folk er å gå for brutalt fram, sier Larsen. Han påpeker at pedofile ofte forgriper seg på barn i den nærmeste familie eller omgangskrets, og at det disse også vil lide under en eventuell offentliggjøring.
- Tiltaket kan virke mot sin hensikt, og få uheldige ringvirkninger for barna det gjelder. De pedofile må i stedet passes på, og gis et tilbud om behandling, mener han.

Mer fra Dagsavisen