Nye koronatiltak i Fredrikstad

Fra mandag 4. januar blir det skjenkestopp for utestedene, rødt nivå på ungdomsskolene og stengte kinosaler.

For å begrense smitteøkning innførte regjeringen i helgen utvidede koronatiltak, som blir gjeldende fram til 18. januar. Blant annet kom det anbefalinger om å ikke gå på besøk til noen de neste 14 dagene. Disse endringene påvirker også de lokale anbefalingene.

– Smittesituasjonen er nå krevende, både nasjonalt og her i Fredrikstad. Innstrammingene kommer som en følge av dette. Nå må vi holde enda litt mer avstand, og begrense den sosiale aktiviteten litt ekstra, for å få tallene ned igjen. Det er krevende for oss alle, men vi må bare stå i det, om vi skal lykkes med å bekjempe smitten, sier ordfører Jon-Ivar Nygård (AP) i en pressemelding fra kommunen.

Fortsatt ikke rødt nivå

Nygård har innkalt til formannskapsmøte onsdag 6. januar, for å ytterligere vurdere de lokale forskriftene. Der vil de ta stilling til hvorvidt forskriftene skal forlenges, endres eller oppheves.

– Det betyr at det kan komme innskjerpinger, men det er ikke mulig å si noe om enda, sier Jon-Ivar Nygård til Demokraten.

På spørsmål om hvorvidt også Fredrikstad kan bli rødt, slik Sarpsborg og Råde er, svarer ordføreren følgende:

– Kommunen har tatt stilling til at det, per nå, ikke er riktig å innføre rødt nivå på barneskoler og i barnehager i Fredrikstad kommune. Smittesituasjonen tilsier ikke et slikt virkemiddel nå. Ungdomsskoler settes til rødt slik regjeringen anbefaler.

Les også: Helsepersonell flyttes fram i vaksinekøen: – Viktig signal om at man ser dem som står på

Dette betyr det for Fredrikstad

Etter at kriseledelsen i kommunen møttes søndag kveld, ble det avklart hvordan de nye tiltakene vil påvirke skolene og kulturlivet i Fredrikstad.

  • Barnehagene har fortsatt gult nivå, og barnehagebarn skal møte opp som vanlig. Det samme gjelder ved byens barneskoler, for elever på 1-4. trinn. Elever på 5.-7. trinn skal derimot ha digital hjemmeundervisning. Disse bestemmelsene gjelder ikke for Gudeberg skole og Begby skole, der skal alle elevene møte som normalt.
  • Ved ungdomsskolene har det blitt innført rødt nivå, i tråd med nasjonale anbefalinger. Elever ved 8.-10. trinn skal dermed ha digital hjemmeundervisning frem til 18. januar.
  • Også de videregående skolene har innført rødt nivå.
  • Kulturskolene tilbyr ikke gruppeundervisning de neste to ukene, men en til en-undervisning forløper som normalt, med eventuell digital løsning. 
  • Både kinoene og fritidsklubbene stenger dørene frem til 18.januar, og kulturhus må avlyse alle kommunale arrangementer i perioden. Bibliotekene vil holde åpent, men arrangementer avlyses. 

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og alle Dagsavisens utgaver, se våre abonnementstilbud her.