Norge klar for semifinale etter 32-29 over Tyskland

De norske håndballjentene kan gjøre seg klare til nok et angrep på en tittel. VM-kampen mot Tyskland ga 32-29-seier etter festspill av Marit Røsberg Jacobsen.

Silje Solberg i Norges mål bidro til semifinaleplassen med flere viktige redninger mot slutten av kampen.

Semifinalene går fredag. Medaljekampene spilles søndag. Tross en rekke nøkkelfolk ute med skader, er Norge nær medalje.

Norge leverte en litt slurvete førsteomgang med for mange tekniske feil og i perioder svake skudd. Uttellingen lå på 50 prosent etter 1.-omgangen. Kari Brattset Dale startet strålende med mål etter at hun ble matet med fine innspill fra Emilie Hegh Arntzen.

Tyskland har tatt store steg under treneren Henk Groener. Det er mannen som ledet Nederland til suksess før han byttet jobb. Tyskerne presset Norge og snudde 12-15 til 16-15 inn mot pausen.

I starten av andreomgangen var Norge mer skjerpet. Det tok ikke lange tiden før det var fem måls forsprang til det norske laget. Brattset Dale var en av målscorerne. Marit Røsberg Jacobsen vispet inn to mål på kort tid.

Slipper unna

Tyskerne kom seg aldri helt tilbake i kampen etter den tamme åpningen etter pause.

Norge kan tidligst møte Russland, laget med størst makskapasitet i VM, i en finale eller bronsekamp. Russerne har i lengre perioder imponert stort de siste dagene med storseirer mot Montenegro og Spania.

– Dersom Russland spiller slik de gjorde mot oss, får Norge det veldig, veldig vanskelig. Da tror jeg Russland nesten er uslåelig, sier Montenegros trener Per Johansson til NTB.

Revansje

I EM i fjor ødela Norges tap i åpningskampen mot nettopp Tyskland mesterskapet. Der ble det en skuffende norsk femteplass.

Det er svært sjelden Norge ikke spiller seg til semifinale i OL, VM eller EM. Under Thorir Hergeissons ledelse hadde det bare skjedd i to av tolv mesterskap før årets VM.

Før Hergeirsson var det tilnærmet garanti for spill om medaljer under Sven Tore Jacobsen (1986-1993) og Marit Breivik (1994-2009)