NM-gull til Fredrikstad-rytter

- Helt episk, sier Synne Håvardsdotter Killi (16) om helgens topplassering.

Synne Håvardsdotter Killi og Difflin fra Fredrikstad og Omegn Rideklubb vant årets første mesterskapsrunde for toer-ponnier etter feilfri hopping og med 78.75 i stil. Deretter klasket hun til med å vinne andre runde i finalen også.

Totalt var 38 ponniekvipasjer og 17 childenekvipasjene meldt til start ved årets innendørs norgesmesterskap i sprangridning INM for ponni og children som gikk av stabelen i Grimstad i helgen.

– Jeg hadde aldri sett for meg at vi skulle vinne. Det var helt episk!, sier en glad gullvinner.

Les også: Fredrikstad klar for 1. divisjon etter storseier

Så mørkt ut

Killi går for tiden førsteåret på idrettslinja ved Fredrik II i Fredrikstad, og ponnieventyret startet ved Fredrikstad ridesenter for 7 år siden, da hun gikk på rideskole der. Difflin er hennes tredje ponni.

– For to år siden så det virkelig mørkt ut for videre hestesport med Difflin, da han hadde fått en skade i det ene beinet og ikke kunne ris på et helt år. Det året hun ikke kunne ri, gikk hun hver dag 7 kilometer tur retur i all slags vær og uten å mukke til Lillelia på Veum for å ri en annen ponni, for å overbevise oss foreldre om at hun ikke var ferdig med hestesport, forteller pappa Håvard Killi.

At hun i helgen vant sin klasse i sprangridning, var derfor en stor og gledelig overraskelse.

– For ett år siden var det usikkert om Difflin i det hele tatt kunne hoppe mer, så jeg hadde aldri trodd vi skulle komme så langt, sier Synne.

Den beste ponnien

Å drive med hestesport krever enorm innsats.

– Å si at Synne er dedikert i det hun driver med, er en underdrivelse. Hun elsker den ponnien over alt på jord og tilbringer rundt 30 timer i uka i stallen på Bekkevold, det utrydningstruede Fredrikstad ridesenter som er blitt lovet en oppgradering i hvertfall de siste 15 åra, om ikke mer.

Han takker blant annet datterens trenere Anita Klekken Eriksen, avdøde Esben Johannesen og Therese Søhol Henriksen, for innsatsen de har lagt ned i ekvipasjen.

– "Gjør det beste ut av den ponnien du har", sa alltid Esben. Det kan vi si til fulle at Synne har gjort denne helgen, sier en stolt pappa.

Dommer-skryt

En av mesterskapenes sprangstildommere, Marianne Tveter, roser ponnirytterne for fin ridning, og sier første runde av mesterskapet på lørdag viste fram spennende ekvipasjer for fremtiden.

– Dagens baner som Ole Stokke stod ansvarlig for, var fine og rettferdige med naturlig gode rideveier. Som sprangstildommer tenker jeg ellers at det er fint å oppleve at rytterne tenker på ridingen, og ikke på å ri fortest mulig, sier hun til bladet Hestesport.

Les også: Det er vanskelig for oss å tenke på et annet sted å bo, enn i Gamlebyen (Demokraten+)