NHO-tallene viser hvordan lokalt næringsliv rammes av korona

NHO, Viken fylkeskommune og LO i Viken og Oslo går sammen om krisepakke til lokalt næringsliv.

Mandag kl 12.00 lanserte NHO en krisepakke sammen med Viken fylkeskommune og LO i Viken og Oslo.

Her finner du krisepakka.

Åtte av ti bedrifter i Viken og Oslo sier at de har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av koronaviruset. Halvparten av bedriftene i Oslo og fire av ti bedrifter i Viken meldte at de hadde gjennomført permitteringer som følge av korona.

Det er en drastisk økning på en uke. Verst står det til i Transportbransjen der samtlige selskaper har foretatt permitteringer av store deler av arbeidsstokken.

969 bedrifter i Viken og 708 bedrifter i Oslo har svart på undersøkelsen.

Det skriver NHO i en pressemelding.

Samleside: Alt du må vite om korona

Likviditetskrise, permitteringer og nedbemanning

– NHOs ferske undersøkelse om hvordan det står til i bedriftene er forferdelig lesning. Fire av ti bedrifter i vår region planlegger å gjennomføre oppsigelser innen kort tid. Tre av ti bedrifter svarer at bedriften mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid, grunnet koronaviruset, sier regiondirektør Nina Solli.

– Vi i NHO Viken Oslo er i daglig kontakt med bedrifter i ulike bransjer. Dette ser svært mørkt ut. Det er nå viktigere enn noen gang å holde hjulene i gang, sier Solli.

I Fredrikstad melder to av tre bedrifter at de har ansatte i karantene. Seks av ti bedrifter melder at de ikke har permittert sine medarbeidere.

Les også: Så mange er smittet i Fredrikstad

Flere har likviditetsproblemer

Tre av ti bedrifter melder at de har planer for nedbemanning. Tre av ti bedrifter har likviditetsproblemer

Koronakrisen preger i større og større grad flere bransjer enn hoteller, restauranter, reiseliv, service og handel. Ringvirkningene har kommet til resten av økonomien og halvparten av bedriftene - på tvers av alle bransjer - i Viken Oslo har allerede gjennomført permitteringer.

– Etterspørselen er ikke der lenger og nå må bedriftene ta drastiske valg for å sikre sin egen fremtid, sier Solli.

– LO og NHO har vært - og vil være - på tilbudssiden overfor regjeringen og myndighetene ellers. Vi vil bidra for å finne gode løsninger for norsk økonomi, norske arbeidstakere og norske virksomheter i denne situasjonen. Helt fra starten har vi hatt svært god dialog med både LO i Viken og Oslo og Viken fylkeskommune. Vi har nå jevnlig kontakt og jobber konstruktivt sammen for å finne de beste løsningene og tiltakene for arbeidstagere og arbeidsgivere i vår region.

Les også: Slik snakker du med barn som er bekymret

Dialog om tiltak

– Vi er også i tett dialog med Oslo kommune på hvilke tiltak som kan settes i verk for å hjelpe bedriftene. Det er avgjørende at det kommer noe raskt om vi skal ha håp om å redde bedriftene, sier Solli.

– Vi i NHO Viken Oslo har også foreslått en tipunktsliste til kommunene i vår region. Den består av forslag som ikke er for dyrt å gjennomføre men som samtidig vil bidra til å holde aktiviteten oppe, sier Solli

Eksempler på tiltak her er raskere og mer digital byggesaksbehandling, digitale læringsmuligheter og at vi tar godt vare på lærlingene.

– Å redde liv og sikre helse er aller viktigst. Vi må stoppe spredningen av koronaviruset og følge helsemyndighetenes råd. Samtidig må vi fortsette å handle varer og tjenester av hverandre. Offentlige anbud må ikke stoppe opp: Veier må asfalteres, skoler må vedlikeholdes og boliger må bygges, sier Solli.

Følg Demokraten på Facebook!