Nyheter

Nesten 30 prosent av drikkevannet i Fredrikstad går til spille

Hvert år investerer Fredrikstad kommune 200 millioner kroner i nye vann- og avløpsrør. Likevel er det fremdeles en stor andel av kommunens drikkevann som aldri når fram til abonnentene, men stadig mindre lekker ut.

– Vi har i dag en lekkasjeandel på rundt 28 prosent, så vi ligger nok omtrent midt på treet blant norske kommuner, innleder virksomhetsleder for vann og avløp i Fredrikstad kommune, Tom Arild Hodt.

Samtidig understreker han at det er langt fra ønskelig at såpass mye lekker ut på veien fra vannverket til husstandene og bedriftene.

– Dette er vann som det har blitt brukt mye ressurser på å gjøre til godt drikkevann, og da er målsettingen helt klart å komme mye lavere enn det nivået vi er på nå, utdyper Hodt.

Med denne maskinen sveises rørene som utgjør ringledningen sammen, forklarer Tom Arild Hodt. Rørene har en voksen diameter på 90 centimeter.

Stort nasjonalt oppgraderingsbehov

I august fikk Mattilsynet og Folkehelseinstituttet i oppdrag fra helse- og omsorgsdepartementet å kartlegge investeringsplaner og utfordringer på drikkevannsområdet i alle landets kommuner gjennom en spørreundersøkelse.

Rapporten ble nylig offentliggjort, og konkluderer blant annet med at det er et stort behov for økt oppgradering av distribusjonssystemet, og at mange kommuner må øke innsatsen for å oppgradere ledningsnettet og redusere lekkasjeandelen.

I 2018 lekket i gjennomsnitt nesten 30 prosent av vannet ut av de kommunale vannledningene her til lands. Til sammenlikning er lekkasjeandelen i Sverige på 20 prosent og Danmark helt nede på 8 prosent.

– Norske kommuner bruker store ressurser på å produsere drikkevann som bare forsvinner ut i avløpsnettet. I tillegg til kostnadene er det også fare for at fremmedelementer siger inn i drikkevannet gjennom gamle rør, sier folkehelseminister Sylvi Listhaug i en pressemelding.

Les også: Denne dingsen passer på drikkevannet ditt

– Er et stykke på vei

Hun er også skuffet over at kun 149 av 422 kommuner besvarte Mattilsynets undersøkelse.

– Dette er altfor dårlig. Jeg vil be Mattilsynet følge dette opp i det nasjonale tilsynsprosjektet som skal gjennomføres i 2020, for å avdekke om det finnes noen planer, sier Listhaug.

Fredrikstad var en av mange kommuner som ikke svarte på spørreundersøkelsen, noe Tom Arild Hodt begrunner med tekniske utfordringer framfor manglende vilje.

Han forteller videre at kommunen, som Demokraten tidligere har omtalt (+), er midt inne i en storstilt opprusting av vann- og avløpsnettet.

– Den nåværende planen, med store årlige investeringer på 200 millioner kroner, går i alle fall fram til 2028. Vi har kommet et godt stykke, og politikerne har vært flinke til å følge opp og prioritere dette, sier Hodt.

Les også: Fikk takkebrev fra kongeparet: – Tror jeg har Norges fineste drikkevann

Virksomhetsleder Tom Arild Hodt forteller at lekkasjeandelen fra vannledningene i Fredrikstad har gått betraktelig ned etter at de satte i gang det storstilte opprustingsprogrammet for noen år siden.

Virksomhetslederen for vann og avløp forteller at lekkasjeandelen fra vannledningene i Fredrikstad har gått betraktelig ned etter at de satte i gang det storstilte opprustingsprogrammet for noen år siden.

Ingen fare for dårlig vann

Han legger til at dette er et arbeid som må gjøres kontinuerlig, men at vannledninger som legges i dag har en levetid på minst 100 år. Og det er heller ikke nødvendigvis alderen på rørene som avgjør om de må skiftes.

– Materialvalg og hvordan de er lagt, kan ha vel så mye å si fram til de blir riktig gamle. Derfor kan det være behov for å bytte ut rør som ble lagt for 50 år siden tidligere enn de som ble lagt før krigen, forklarer virksomhetslederen for vann og avløp.

– Vi har et omfattende system for lekkasjeregistrering, og fører logg på hvor det oppstår hendelser. Så prioriterer vi utskiftninger ut fra de områdene som er mest utsatt, fortsetter han.

Ifølge Hodt er det imidlertid viktig å påpeke at lekkasjeandelen ikke har noen påvirkning på kvaliteten på drikkevannet.

– Så lenge det er trykk i vannledningene, kan ikke fremmedelementer lekke inn. Vi har også et omfattende kontrollregime rundt prøvetaking, som er godkjent av Mattilsynet, der vi gjør kontinuerlige tester, sier han.

Viktig ringledning

I rapporten fra Mattilsynet pekes det også på at beredskapen og leveringssikkerheten må styrkes. Dette er anbefalinger Fredrikstad kommune følger opp.

– Vår beredskapsplan oppdateres jevnlig, og det gjennomføres ulike typer øvelser. Senest i sommer kjørte vi en større test der vi simulerte at vannet fra hele Fredrikstad ble borte, og benyttet reservevann fra MOVAR og Sarpsborg. Vi varslet både større bedrifter og andre som ville være spesielt utsatt, i tilfelle det skulle oppstå problemer. Så vidt jeg vet var det ingen som merket noe til dette, så vi må si det var vellykket, sier Hodt.

– Noe av det viktigste har vært å få ferdig ringledningen, som sørger for forsyningssikkerhet til hele kommunen dersom det skulle oppstå større vannlekkasjer. Vi er opptatt av å levere godt drikkevann til alle innbyggerne til enhver tid. Det gjør vi også stort sett, og reparerer lekkasjer på kort tid

Avslutningsvis minner han også om at lekkasjeandelen er på vei ned, selv om den fortsatt er høyere enn ønsket.

– Da vi begynte med det store oppgraderingsprogrammet var vi på rundt 40 prosent, så ledningsnettet blir bedre år for år, sier Hodt.

###

Ringledningen skal blant annet sørge for at alle innbyggerne i kommunen har tilgang på drikkevann selv ved store vannlekkasjer.

Mer fra Dagsavisen