Navn i nyhetene

Utenfor E6, vestenfor drøm

Hun kommer langt på ei brødskive, men aldri helt til Island. Isteden er Anne Marit Jacobsen reiseleder når hun tar publikum med til Inger Hagerups verden.

Hvem: Anne Marit Jacobsen (76)

Hva: Skuespiller

Hvorfor: Turnerer med konsertforestillingen «Østenfor kjærlighet, vestenfor drøm», basert på Inger Hagerups tekster

Siden slutten av 60-tallet har Anne Marit Jacobsen vært å se både på teaterscenen og storskjermen.

Hva er det med Inger Hagerups tekster som gjorde at du valgte nettopp dem til denne forestillingen?

– De er så veldig varierte! Fra de vidunderlige barnediktene, til de politisk sterke tingene. Jeg har med begge deler. Hagerup har også noen prosatekster, der hun presenterer kvinnelige favorittforfattere, som Emily Dickinson og Karin Boye, som jeg også har med litt av. Jeg har dykket ned i de fantastiske diktene hennes, og hun er en utrolig klok og nydelig kvinne, som har gitt meg så mange svar og spørsmål om livet. Hun er veldig moderne, og forsvinner ikke med det første.

Du har snakket om variasjonene i tekstene hennes, fra barnets stemme til alderdommens klokskap. Har du selv blitt klokere med åra?

– Haha, om jeg har! Jeg har blitt så klok at jeg skjønner ikke en gang mine egne tanker. Og så har jeg blitt litt mer avslappet. Det er det fine med alderen, det kjipe vet man alt om. Man må jo skifte dekk av og til. Nei, nå tuller jeg. Jeg er ikke typen for botox, og tar hver rynke med glede. Eller det gjør jeg ikke, men litt.

Haha! Jeg har sett og elsket Petrine fra «Reisen til Julestjernen» hver jul siden det jeg kan huske...

– Åh! Jeg hadde en bitteliten rolle i nye «Tre nøtter til Askepott» også! En biiitteliten rolle, der jeg fikk lov til å kline litt med Bjørn Sundqvist.

Det er fantastisk! Hvilken rollefigur har betydd mest for deg?

– Du kan si alle, det er det som har gitt meg utviklingen jeg har hatt. Men jeg kommer ikke unna Lilli Valentin, som jeg gjorde 312 ganger. Og Hedvig i «Vildanden» selvfølgelig, som ga meg en kjempeknallstart. De siste årene har jeg fått lov til å ta grep om mine egne ting, det har betydd enormt mye for meg. Det har vært så gøy og bra!

Ja, er det noe som har blitt viktigere for deg?

– Ja, akkurat det. Bestemme selv. På et tidspunkt var jeg sånn «Nå skal jeg snart pensjonere meg, men det er jo så mye jeg ikke har fått gjort!». Det er jo forferdelig om folk skulle gått glipp av det. Haha! Men så har jeg laget ting som folk har hatt behov for å se, og da er det lov å si det.

Absolutt! Du sang også med KORK på Peer Gynt tidligere i år. Hvor mye av deg er sanger, og hvor mye av deg er skuespiller?

– Det var så gøy! De hadde invitert hele KORK, femti musikere. Det var nesten ikke plass til meg. Men jeg tar meg alltid plass, vet du. Du kan si hvis jeg deler meg opp, så er jeg fem prosent sanger og resten skuespiller. Hadde jeg jobbet mer med sang, kunne jeg vært bedre enn jeg er, det er jo også noe man må utvikle og jobbe med. Det er gøy å jobbe med Helge Lien nå, vi hadde prøve i går. Hele tiden prøver vi å finne nye tanker og innfallsvinkler, «kanskje det bruddet må være voldsommere?». Det er gøy å snakke dynamikk med musikere, de skjønner hva du sier, og man trenger ikke være redd for å si det man mener.

Og nå skal du ut på turné med dette stykket. Hva driver deg?

– Østfold Internasjonale Teater, som er så kule at de sender meg og Helge rundt på dette her. Vi har vært rundt og promotert, og det er så mange fine, koselige steder. Man må bare komme seg litt unna E6.

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

– Jeg leser veldig mye islandske forfattere. Jón Kalman Stefánsson, Kristín Marja Baldursdóttir. Folk må lese dem! Tenk, og så har jeg aldri vært på Island! Jeg tør ikke fly. Det er feigt.

Hva gjør deg lykkelig?

– Hvis jeg får reist til Island og møtt Jón Kalman Stefánsson.

Er det noe du angrer på?

– Angre? Den byen har jeg aldri vært i.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Kjøper meg sushi, og så kanskje jeg drikker en hel flaske veldig god hvitvin.

Hvilken superkraft skulle du ønske du hadde?

– Jeg trives godt med de kreftene jeg har. Jeg visste ikke at jeg hadde dem, og alt det andre som ligger i det fantastiske byggverket som er meg. Alle mulighetene jeg har, og jeg er veldig enkel å holde ved like. Ingen strøm, bare en brødskive i ny og ne, så kan jeg produsere masse. Jeg tjener til og med penger på meg selv!

Haha! Hvilke tre gjester ville du invitert på middag?

– Judi Dench og Kristín Marja Baldursdóttir! Og Sissel Endresen, hun beundrer jeg.

Nyeste fra Dagsavisen.no: