Nyheter

– Når alarmen går og det er full fyr trenger du bare å komme deg ut. Vi fikser resten

Gamlebyen-beboer Helge Holst mener det nye brannsikringsanlegget er vanskelig å forstå. – Fikser du fjernkontrollen på TV-en fikser du dette, sier varabrannsjef Per Svanæs.

Bilde 1 av 5

Arbeidet med brannsikring av Gamlebyen startet allerede etter en storbrann i 1986.

– Vi har nylig satt i «skarp drift» et heldekkende brannalarmanlegg i «kvartal 13», forteller Svanæs.

Ingen enkel bruksanvisning

Helge Holst eier hjørnehuset Færgeportgaten 85 i Gamlebyen. Med den ferske instruksjonen i hånda mener Holst det både er dårlig språk og bruk av uttrykk som ikke finnes.

– Det er selvfølgelig flott at vi har fått dette gratistilbudet med brannsikring. Men leverandøren bør ta en ny runde på hvordan enkle bruksanvisninger skal skrives, mener Holst.

– I bruksanvisningen står det: «Sirenelyd blir avstilt … sirene stanser. Sirenene gir kontinuerlig sveipende lyd. Alarm kommer fra fellesareal eller er ikke avstilt i tide – følg generell branninstruks». En bruksanvisning som ikke framstår verken enkel eller lettfattelig.

Les også: Kontroll på brann i Gamlebyen

(Saken fortsetter under bildet) 

– Det er selvfølgelig flott at vi har fått dette gratistilbudet med brannsikring. Men leverandøren bør ta en ny runde på hvordan enkle bruksanvisninger bør skrives, mener Gamlebyen-beboer Helge Holst.

– Leverandøren bør ta en ny runde på hvordan enkle bruksanvisninger skal skrives, mener Gamlebyen-beboer Helge Holst. Foto: Tomm Pentz Pedersen 

Per Svanæs i Fredrikstad brann- og redningskorps svarer kontant når Demokraten spør om bruksanvisningen er enkel å forstå.

– JA ... Når alarmen går og det er full fyr trenger du bare å komme deg ut. Vi fikser resten.  Går alarmen lokalt i din leilighet og du vet at det ikke brenner, kan du avstille alarmen ved å holde avstillingsknappen inne i 5 sekunder, sier varabrannsjefen.

– Får du luftet ut røyken blir det stille. Er det for mye røyk i rommet går alarmen lokalt hos deg en gang til. Får du ikke avstilt 2. gang går alarmen eksternt og vi kommer på besøk. Fikser du fjernkontrollen til TV-en fikser du dette.

Les også: Helge (73) har Gamlebyen skakkeste vegg (+) 

Fokus på brukervennlige produkter

Det er firmaet Elotec AS i Oppdal som har levert brannsikringsanlegget og bruksanvisningen til beboerne i Gamlebyen. Markedskoordinator Adrian Andresen sier det kom overraskende at en gårdeier opplever instruksen som uklar.

– Det er beklagelig. Som utstyrsleverandør har vi solgt dette systemet i mange år til våre dyktige installatører. Vi innhenter tilbakemeldinger og vurderer disse fortløpende. En slik tilbakemelding har vi ikke fått på betjening av Elotecniq tidligere, sier Andresen fra produsenten av alarm- og sikkerhetsprodukter.

– Vi er opptatt av at vårt utstyr skal være så brukervennlig som mulig på en svært regelverkstyrt produktgruppe. Regelverket tar for seg brannteknisk terminologi og dette forsøker vi til det ytterste å tilrettelegge for våre kunders kunder. Noe vi har fått gode tilbakemeldinger på.

Adrian Andresen presiserer også:

– På denne Elotecniq-komponenten har vi til og med laget en instruks på selve enheten for å tydeliggjøre hvordan man avstiller en uønsket alarm. Men vi setter pris på tilbakemeldingen og vil fortsatt ha fokus på utvikling av brukervennlige produkter.

(Saken fortsetter under bildet) 

###

– Vi setter pris på tilbakemeldingen og vil fortsatt ha fokus på utvikling av brukervennlige produkter, sier markedskoordinator Adrian Andresen i Elotec AS. Foto: Tomm Pentz Pedersen  

Brannskiller og tåkeanlegg

Tanken er å bruke firmaet som har levert det nye trådløse brannalarmanlegget som nå er installert i «kvartal 13», videre på flere kvartaler, forteller varabrannsjef Per Svanæs. Han har ikke et eksakt tall på hvor mange bygninger i Gamlebyen som er brannsikret. Men mange tiltak er gjennomført basert på risiko.

– Alle Forsvarets bygg er godt sikret, og det er montert mange brannskiller på loft for å begrense brannspredning. Det er montert aspirasjonsanlegg og vanntåkeanlegg på store uinnredede loft. Vinduer i brannvegger og eiendomsskiller er også brannsikret, sier Svanæs.

Les også: – Det er vanskelig for oss å tenke på et annet sted å bo enn i Gamlebyen (+) 

(Saken fortsetter under bildet) 

###

– Vi har ønske om at brannsikringsplanen for Gamlebyen revideres slik at vi får en status på hvor vi er og hvor vi skal, sier varabrannsjef Per Svanæs. Foto: Privat 

Avhengig av politisk støtte

Per Svanæs er i tillegg til varabrannsjef også leder for kommunens brannforebyggende avdeling. I brannsikringsgruppa er det representanter fra Teknisk drift, brannvesenet og byggesaksavdelingen, Fylkeskonservatoren, Gamlebyutvalget og gårdeierforeningen.

– Cowi utarbeidet en brannsikringsplan i 2007, som vi har jobbet opp mot fram til i dag. Vi har ønske om at denne planen revideres slik at vi får en status på hvor vi er og hvor vi skal, sier Svanæs.

– Hvordan finansieres prosjektet?

– Med midler fra Fredrikstad kommune, staten via Riksantikvaren og fylkeskonservator. Inntekter fra «frimarkedet» på torvet i Gamlebyen har også gitt noen bidrag. I tillegg har huseiere gjort en betydelig jobb både med engasjement og fysiske tiltak.

– Hvor stor sum er satt av til dette prosjektet hvert år?

– Det har variert, og det er ikke besluttet noen fast sum. Vi har opsjon på videre montering av trådløse brannalarmanlegg som nå er i drift i «kvartal 13» - men er avhengig av politisk støtte og bidrag fra Staten, avslutter varabrannsjef Per Svanæs.

Fikk du med deg denne? Fotballspilleren Charlotte er den eneste kvinnelige brannkonstabelen i beredskap ved Fredrikstad brann- og redningskorps.

I 2. etasje har Helge Holst enheten som styrer brannvarslingen i hans nyrestaurerte hus i Færgeportgaten.

I 2. etasje har Helge Holst enheten som styrer brannvarslingen i hans nyrestaurerte hus i Færgeportgaten. Foto: Tomm Pentz Pedersen 

«Kvartal 13» i Gamlebyen har nå fått installert det nye trådløse brannalarmanlegget.

«Kvartal 13» i Gamlebyen har nå fått installert det nye trådløse brannalarmanlegget. Foto: Tomm Pentz Pedersen 

Mer fra Dagsavisen