Porsches jubileumssalg

Porsche produserte sin første bil i 1948, for 70 år siden. Det markeres med en auksjon arragert av auksjonshuset RM Sotheby's og Porsche Experience Center Atlanta.

Auksjonen går av stabelen 27. oktober, og det er selvsagt kun biler fra Porsche som skal under hammeren.

– Vi har sett rekordresultater og utrolig atmosfære ved flere slik énmerkes-auksjoner det siste tiåret, sier Kenneth Ahn, president hos RM Sotheby's.

64 klassiske Porscher skal selges, fra prototyper til biler som har deltatt i Paris/Dakar- rallyet. Til og med en traktor er blant kjøretøyene i katalogen.

Mest kostbar er en racingbil, en 956 Group C. Dette er en bil som har vunnet flere løp og har deltatt i Le Mans i 1983 og 1984. Kjøretøyet har et prisestimat som ligger mellom 43 og 55 millioner kroner.

En annen bil som har konkurrert, er en 959 som kjørte Paris–Dakar i 1985. Den fullførte ikke løpet, etter at en oljeledning gikk lekk.

Gullbil

td3e99be

Det ble laget totalt sju slike biler: tre til løpet i 1985, tre til året etter og én som var en Le Mans-prototyp. I dag er fem i Porsches eget eie og én ble ødelagt.

959-en er antatt å nå en pris mellom 25 og 28 millioner kroner.

Eldst av bilene er en 356 kabriolet fra 1958. Det er faktisk også en bil fra i år som bys fram, en nybygd 911 Turbo kalt «Project Gold». Bilen er en 911 fra 993-serien, som var den siste med luftkjølt motor, og gikk ut av produksjon for nøyaktig 20 år siden.

Bilen er bygd opp av Porsches klassiske avdeling og er basert på et originalt 993-karosseri med helt nye deler fra klassisk-avdelingens hyller. Byggingen har gått over en tidsperiode på halvannet år.

Motoreffekten er 450 hestekrefter.

Den gullfargede lakken er delvis lagt på for hånd. Gulldetaljene går også igjen innvendig, og bilen har serienummer 001/001. Altså den eneste i sin serie.

Det er ikke satt noem pris på bilen, men pengene skal gå til et veldedig formål.