Leaf foran Golf

Volkswagen Golf har vært Norges mest populære bilmodell i ti år. Nå kan den bli skjøvet ned fra toppen.

Siden 2008 har Volkswagen Golf vært Norges mest solgte bilmodell, ifølge registreringsstatistikken til Opplysningsrådet for Veitrafikken. De to årene før det var Passat på toppen. Man må helt tilbake til 2005, da Toyota Corolla var mest populær, for finne et annet merke enn Volkswagen på øverst på modellstatistikken.

Det hegemoniet kan brytes i år.

Etter åtte måneder av 2018 er det Nissan Leaf som leder, selvsagt foran Golf, med 8012 registrerte nye biler mot 6351 Golf. Det som gjør det litt ekstra spesielt, er at Leaf kun kommer med sin ene elektriske drivlinje, mens Golf leveres som diesel, bensin, ladehybrid og elbil.

– Ja, så langt ser alt veldig bra ut, men vi tar ingen seire på forhånd. Det er fortsatt flere måneder igjen av året, sier Knut Arne Marcussen hos den norske Nissan-importøren.

Kjemper

Volkswagen er avhengig av store leveringer ut året for å tette forspranget.

– Vi kjemper for all produksjon vi kan få på e-Golf. Fabrikken opplever nå økt etterspørsel etter e-Golf fra andre markeder. Vi har også et stort volum av Golf GTE som vil komme med på Golf-statikken, samt at vi har flere populære bensinvarianter av Golf, sier Anita Svanes, kommunikasjonssjef hos Volkswagen.

Selv om Marcussen ikke tar noe for gitt, sier han at de har en fordel sammenlignet med de fleste andre som leverer elbiler: De har ikke lang leveringstid.

– Bestiller du ny Leaf i dag, kan du regne med å få bilen allerede om tre måneder, sier han.

Det tilsvarer normal leveringstid på en nybil med konvensjonell drivlinje.

– Nissan var tidlig ute med å satse på elbil, og det får vi betalt for nå ved at vi kan tilby kort leveringstid.

Svanes hos Volkswagen sier de fortsatt har troen på at Golf kan gjøre det best i år også.

– Vi har ikke tenkt å gi oss og ønsker å være offensive også i en tid med enorm etterspørsel etter e-Golf.