Nyheter

Mobilmålinger viser færre mennesker på Hvaler – mange fastboende bidrar med hytteettersyn

Første helgen etter at regjeringen innførte sterke og inngripende tiltak strømmet folk til Hvaler. Måling av GPS-signaler avslørte 1.700 «hyttetelefoner». Først påfølgende torsdag sank antallet til det som stemmer med innbyggertallet, forteller ordfører Mona Vauger.

Hvaler-ordføreren presiserer at måling av trafikk og stedsangivelser på mobiltelefoner gjøres kontinuerlig og vil fortsette.

– Vi startet målingene søndag 15. mars. Flere dager etter dette var det fremdeles et høyt tall med over to tusen flere mobiltelefoner enn innbyggertall. Vi ser at det er stille på Hvaler og tallet har holdt seg lavt etter torsdag 19.mars - med unntak av et par topper i helgen med fint vær og mange som tok turen til Hvaler for å gå tur.

Les også: Avslørte 1.700 hyttetelefoner på Hvaler (+)

Hyttefolket respekterer forbudet

Brudd på forbudet å overnatte på hytte utenfor hjemkommunen medfører 15.000 kroner i bot. Vauger kjenner ikke så langt til om det det noen hytteeiere som har blitt anmeldt for å ha oppholdt seg ulovlig på hytta. Kontrollmulighetene er begrenset, sier hun.

– Vi har ikke ressurser til å følge opp, men ser at hyttefolket respekterer dette nå. Hvis noen oppholder seg ulovlig på hytta nå, skal det meldes til politiet.

– Noen mener at GPS-signaler fra faste installasjoner som alarmanlegg og annet kan forveksles med ordinære mobiltelefonsignaler?

– Nå har vi sett målingene over en liten periode og ser at variasjonen stemmer med opplevelsen av folk i butikker, på parkeringsplasser og turstier. Noe avvik vil det alltid være.

– Gjør dere unntak fra forbudet og er det mange som har tatt kontakt for å søke om unntak?

– Nei. Vi kan ikke gi unntak. Det er ikke noen hensikt om å søke unntak hos kommunen.

Beredskap til 5.000 innbyggere - ikke 25.000

Hvaler-ordfører Mona Vauger forstår at hytteforbudet kan virke urimelig, spesielt blant Fredrikstads befolkning som har hytte på Hvaler. Forbudet gjelder hytter som ligger utenfor hjemkommunen - noe som betyr at innbyggere som eksempelvis bor på Torp og har hytte i Engelsviken kan overnatta på hytta - men ikke hvis hytta ligger på Hvaler.

– Ja, jeg forstår frustrasjonen. Men dette handler om en nasjonal dugnad der alle må bidra. Dette handler om beredskap i egen kommune. Hvis det skulle skje uforutsette hendelser på Hvaler vil vi måtte belaste våre helsetjenester i en tid som alle er i beredskap og alle ressurser skal brukes på å håndtere en helst spesiell situasjon som ikke kan sammenlignes med normal beredskap før vi fikk denne pandemien.

– Hva kunne ha blitt utfordringen hvis hyttene hadde vært bebodd nå?

– Utfordringen handler om beredskap i helsetjenesten. Hvis vi skulle få mange smittede på Hvaler har det stor betydning både for tryggheten til de som oppholder seg på hytta og fastboende. Vår beredskap har kapasitet på 5.000 innbyggere og ikke 25.000. Her gjelder føre var prinsippet. Jeg skjønner at det å ikke få lov til å være på hytta rokker ved noe som er dypt forankret i folkesjela.  Det at man ikke kan dra på hytta i påskeferien føles veldig leit for mange. Vi forstår det. Men ber om at alle stiller opp i den nasjonale dugnaden dette faktisk er. Hvis alle er flinke nå og respekterer alle de nasjonale retningslinjene, kommer vi oss raskere igjennom pandemien.  Vi ønsker alle hyttegjestene hjertelig velkommen tilbake når alt dette er over. Vi savner hyttefolket.

– Hvaler har jo felles legevakt med Fredrikstad?

– Ja, men helsehjelp har du krav på av kommunen når du oppholder deg på hytta.

Les også: I juni åpner friluftshuset i Ytre Hvaler Nasjonalpark – med nytt servicebygg og formidlingssenter (+)

Fastboende holder «vakthold» på Hvaler-hytter

Ordfører Mona Vauger opplever engasjement blant fastboende som gjør en innsats for at hyttefolket skal føle seg trygge på at alt er i orden med hyttene deres. Nå skal kommunen sette opp ruter slik at vaktholdet blir best mulig organisert. Arbeidet skal organiseres via en nettbasert løsning. En av dem som allerede har gjort en innsats for sine hyttenaboer er Gunn Hedberg på Vesterøy. Selv om det hittil ikke har vært noe organisert «vakthold», er det mange som melder fra i Hvalergruppa på Facebook hvilket område de har tatt en sjekkrunde.

– Det er tatt personlige initiativ av flere, jeg kjenner dem ikke nødvendigvis. Tror alle gjorde det som en reaksjon på aggressive nettinnlegg. Dessuten vil vi gjerne ta vare på hyttenaboene våre også, sier Gunn Hedberg, fastboende på Hvaler.

– Vi har selv hytte på fjellet som vi ikke kan dra til nå. Da er vi glade for gode naboer der som ser etter for oss. Hvaler har over 4.000 hytter, så da trengs det en del som bidrar.

Saken fortsetter under bildet.

Gunn Hedberg

Fastboende på Hvaler, Gunn Hedberg, er en av mange som nå tar en ekstra runde med hytteettersyn i nabolaget.  Foto: Privat

– Initiativet betyr at hytte-tyver ikke kan føle seg sikre på å ikke bli oppdaget?

– Her vi bor er det fastboende som bor ved veiene hyttene også bruker, dermed blir det ekstra overvåkning. Kan bare huske én gang med innbrudd i dette området, siden vi flyttet hit i 1979.

– Med færre mennesker ute i øyparadiset er fastboende nå mer oppmerksomme på fremmede folk og ukjente biler enn tidligere?

– Avgjort, selv om det i helgen var mange biler her ute. Folk tørster jo etter å komme seg ut i naturen. Alle vi som er så heldige å bo på Hvaler gjør en ekstra innsats i disse dager, og melder fra om vi ser at noe har skjedd med hyttene i nabolaget. Dessuten rydder vi strendene i disse dager, så det blir fint til vi alle forhåpentlig kan nyte sommeren her ute i skjærgården. Denne sommeren vil det antagelig bli flere på norske hytter enn noen gang i historien, utenlandsferier frister neppe nå, avslutter Gunn Hedberg.

Leserinnlegg: «Flere merkede stier – nå»

Mer fra Dagsavisen