Milliongave til krigsutstilling på Fredrikstad Museum

I 1945 ble 11 slepebåter kapret i Fredrikstad og sendt til Sverige. En økonomisk gave sikrer etableringen og driften av Polar Bear-utstillingen.

Det er i år 75 år siden Slepebåtaksjonen, eller Operasjon Polar Bear som den også er kjent som, ble utført. Demokraten har tidligere skrevet om hvordan løytnant Inge Steensland og 70 andre motstandsfolk kapret 11 slepebåter og seilte dem til Sverige. Operasjonen skulle forhindre at den tyske okkupasjonsmakten brukte båtene i siste fase av krigen til å blokkere og ødelegge havneanlegg i Fredrikstad og Moss.

I en pressemelding fra Østfoldmuseene står det at de nå har fått en økonomisk gave fra Inge Steenslands stiftelse, som muliggjør den 475 kvadratmeterstore utstillingen. 

Til Demokraten forteller Gaute Jacobsen, avdelingsdirektør for Østfoldmuseene-Fredrikstad Museum, at de i første omgang har fått en investeringsgave fra stiftelsen på 8 millioner kroner. Videre ligger det i samarbeidsavtalen mellom Østfoldmuseene, Inge Steenslands stiftelse og Statsstipendiat Petter Ringen Johannessen at Inge Steensland stiftelse skal sørge for 800 000 kroner årlig, i 40 år, til drift av utstillingen. 

Les også: Søker gjenstander fra krigens dager til nytt museum

Skal formidles til nye generasjoner

- I utgangspunktet håpet vi å åpne høsten 2021, men det kan se ut til at det blir tidlig på våren 2020, sier Jacobsen.

Utstillingen vil være på 475 kvadratmeter, og skal også fortelle om hverdagslivet under okkupasjonen, flyktningetrafikken gjennom Østfold, nazifiseringen, norsk motstandskamp hjemme og innsatsen i utlandet som krigsseilernes store offer.

- Fem år med krig og okkupasjon har satt sine merkbare spor i menneskers liv og samfunn frem til i dag. Museene har et stort ansvar for å bevare minnene fra de som deltok i og opplevde krigen. Vi skal huske og forstå den verdikamp våre besteforeldre og tippoldeforeldre slåss for. Den kunnskapen og erfaringen skal formidles til nye generasjoner – og særlig til ungdommen – som nå skal bygge landet videre fri fra intoleranse og undertrykkelse, står det i pressemeldingen. 

PS! Du leser nå en artikkel tilgjengelig for alle. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.