«Viktig med mulighet for arbeidsskygging»

LESERBREV: Jeg synes at utplasseringsuke er en veldig fin ting å gjøre på ungdomsskolen før man begynner på videregående, slik får man et bedre innblikk i arbeidslivet, skriver ungdomsskoleelev Hashim Abdi.

Hashim Abdi
9b, Gressvik ungdomsskole

I starten av juni har jeg vært på utplasseringsuke hos diverse arbeidsplasser. Meningen med uka er å få innsikt i arbeidslivet.

Den første dagen med utplassering skygget jeg ordfører Jon-Ivar Nygård på hans reise til finansdepartementet. På vår reise med tog til Oslo fikk jeg lære mye om hvordan jobben politikerne gjør påvirker hverdagen min på måter jeg ikke visste om. Det handlet om alt fra skolen til fotballbanene jeg spiller på. Jeg fikk også vite en god del om valgkampen og om hvordan det politiske systemet fungerer, Deretter fortalte Frp-medlem Bjørnar Laabak meg hva de forskjellige lederne i kommunen vår gjør.

På dag to var jeg med varaordfører Kari Agerup på hennes reise til Askim. Her møtte de fleste ordførerne i Viken/Østfold. Emne den dagen var vannforvaltning og hvilket tiltak de måtte gjøre for å minske utslippet i bekkene våre. Møtet handlet også om hvordan Viken/Østfold skal møte kravene til EUs rammedirektiv innen vann. EUs rammedirektiv går ut på at det skal være et godt vannmiljø i alle vannforekomster i Norge innen 2021.

På dag tre var jeg med ferjesjåfør Runar Helgesen på hans rute rundt i byen. På veien fortalte han meg hvilke kriterier man må oppfylle for å bli ferjesjåfør. Jeg ble faktisk litt overasket over det stort ansvar en fergesjøfør har. I de ti minuttene ferja går har ferjeføreren ansvaret for alle menneskene ombord. Det kan være opp til 50 mennesker. Alle skal trygt på ferja og trygt av ferja. Det er også ferjeførers ansvar å sørge for at individene på ferja får en komfortabel reise.

På dag fire var jeg med Arbeiderpartimedlem Helene Apenes Matri på hennes møte med kunnskapsministeren. Rektoren på Hurrød skole forklarte hva de hadde gjort får å bli så vellykkede. På dag fem var jeg på Blender Collective og Netron. Her observerte jeg den kreative næringen, og fikk se hvordan arbeidslivet i den private sektoren er. Netron er en kreativ bedrift knyttet til Blender Collective. Dette nettverk består av over 60 kreative bedrifter i Østfold. Dette er en gruppe mennesker som brenner for nyutvikling og vekst.

Utplasserings-uka har vært en veldig lærerik opplevelse. Jeg synes at utplasseringsuke er en veldig fin ting å gjøre på ungdomsskolen før man begynner på videregående, slik får man et bedre innblikk i arbeidslivet.