Trærnes fortreffelighet

Spaltist Pernille Kolstad Heen slår et slag for bevaring av trær i byen vår, og forklarer hvorfor det kan være smart å ofre utsikten til fordel for en frodig krone utenfor stuevinduet.

Av: Pernille Kolstad Heen

Når jeg får en ny jobb starter jeg ofte med å kartlegge vegetasjonen og trærne som finnes på tomten. Trær gir steder og hus identitet. Det grønne, grodde tilfører kvalitet og store verdier. Ikke bare til bygningen jeg skal tegne, men også til miljøet, klimaet og folkehelse.

Stadig opplever vi likevel at trærne hogges. Ønsker om fri utsikt, sol hele dagen eller irritasjon over at takrenner fyller seg med løv er de mest brukte argumentene. Men det finnes flere gode grunner til å tenke seg om før trærne felles.

Les også: – Når du ikke kommer deg på ferien du hadde planlagt, hva med å bli bedre kjent med den bygde byen din?

De siste ukene har det vært ekstremvarme og opp mot 30 grader her i Fredrikstad. Med klimaendringene er dette noe vi må venne oss til i årene fremover. I perioder med hetebølger øker dødeligheten, og det er de eldre som sliter mest. Forskning viser at i områder med trær reduseres bakketemperaturen med så mye som 10 grader på varme sommerdager, sammenliknet med fortau og asfalterte plasser. Det er fordampingen av vann fra jord og blader som gir en avkjølende effekt. Trær og grøntområder minsker helserisikoen effektivt ved hetebølger.

Klimaendringene gjør også regnværet mer ekstremt. Styrtregn, som den typen vi opplevde i Fredrikstad 1. september i fjor, kan komme oftere. Vegetasjon demper effekten av disse toppene, og forsinker og fordrøyer vannmengdene som kommer.

Bevisst bruk av vegetasjon kan hindre store materielle skader, og hjelpe et underdimensjonert nett som ikke har kapasitet til å ta unna alt vannet. I København har de valgt dette som strategi fremfor å grave opp og legge nye rør. Asfalt og harde flater er byttet ut med ville planter og trær både i private gårdsrom og i byrom. Resultatet er vakrere boligområder, mer engasjerte beboere og slutt på vann i kjellere.

Selv om vi liker å tenke på oss selv som urbane mennesker, så er vi fortsatt programmert til å foretrekke natur. Å se det gro, se forandringen på trær og planter gjennom årstidene gjør noe med oss. Skiftende farger, lukter, lyd og lys er en del av opplevelsen. Utallige studier kan bekrefte at natur og grønne områder senker hjerte- og pulsrytmen, gir oss ro i sjelen og har en positiv helseeffekt.

Heldigvis er det en økende kunnskap og bevissthet rundt betydningen av trær, også i byen vår. Fredrikstad Kommune utarbeidet i 2018 en Kommunedelplan for Naturmangfold. En plan vel verdt å lese for å få mer kunnskap om økosystemer.

I Kommuneplanens Arealdel, som ble endelig vedtatt for noen uker siden, har det nå kommet inn egne bestemmelser om felling av trær. Den tragiske fellingen av de gamle trærne rundt Kniple Gård var helt sikkert en vekker. Nå er det innført søknadsplikt hvis man skal felle trær med stammeomkrets større enn 90 cm. Og det er ikke snakk om veldig store trær. Finn frem målebåndet og se selv! Feller du dem uten å ha fått lov først må du belage deg på å erstatte trærne du fjerner.

I huset jeg vokste opp i hang det en plakat fra Det Norske Hageselskap i gangen utenfor rommet mitt (bildet). En håndtegning av et gammelt tre, stort og frodig. Treet rommet fugler, småkryp og ekorn, en trehytte og en huske. Det ga skygge for solen og le fra vinden, og sammen med huset dannet det et skjermet uterom for folk og dyr. Ut av nebbet til en fugl sto det: «Det tar 10 minutter å felle et tre, kanskje 100 år før du har et nytt».

Teksten fortsetter under illustrasjonen.


Plakaten som hang i Pernille Kolstad Heens barndomshjem ble laget av Hans Normann Dahl for Hageselskapets «Plant et tre»-aksjon i 1977, hvor det ble plantet rundt 165 000 trær i hele landet det første aksjonsåret. Foreningen Treets venner ble dannet året etter, som en fortsettelse av aksjonen.

Tegningen og sitatet gjorde inntrykk den gang og har fulgt meg hele livet, fordi den 40 år gamle tegningen av Hans Normann Dahl oppsummerer alle kvalitetene et tre har, men som det virker som mange av oss glemmer. Når skal trærne og vegetasjonen rundt oss få den respekten og omsorgen den fortjener?

I kommunedelplan for naturmangfold står det:

«For å bevare naturmangfoldet i Fredrikstad Kommune er det viktig at innbyggerne generelt har kjennskap til naturverdiene. En positiv relasjon til naturen, og en viss økologisk forståelse er en forutsetning for at folk skal respektere og ville ta vare på naturen og alle de ulike arter som finnes der.»

Så istedenfor å se på treet som en fiende, se på det som en alliert, en god venn.

La det være en kilde til god mental helse, til renere luft og til temperaturregulering. La det gi skygge foran vinduet, dempe vind på uteplassen og gi mindre vann i hagen når det styrtregner. La det være et hjem for ekorn og fugler, for livsviktige småkryp og innsekter. For trær er ikke bare vakre, de skaper verdier og er til nytte.  Og den utsikten du ville ha, kanskje det nettopp er det treet?

PS! Du leser nå en artikkel tilgjengelig for alle. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.