Nyheter

Tre er framtiden – vil politikerne gripe mulighetene?

Skog er på alles lepper for tiden.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jens Holene
områdetillitsvalgt i Glommen Skog

Det hogges mer tømmer enn noen gang, tømmerprisene er stabilt gode og det investeres målrettet for å få etablert ny, verdifull skog. I klimasaken er pleie og utvikling av skogen egentlig det eneste virkelig effektive tiltaket vi så langt vet om. Skogbruket selv er opptatt av å ta et miljøansvar og være i spiss for en grønnere framtid. I området som skogeierandelslaget Glommen Skog driver sin aktivitet er verdikjeden fra skog til industri godt utviklet og skogindustri-lokomotivet Moelven Industrier ASA leverer gode resultater.

Går da alt til himmels? Nei, til tross for høy aktivitet opplever vi i Glommen at det mangler nok politisk trøkk lokalt. Vi må få opp bruken og troen på tre som materiale.  Den politiske debatten er i gang fram mot kommune- og fylkestingsvalget 2019 og politikerne må utfordres på deres vilje til å fatte gode og riktige beslutninger for økt bruk av tre.

På nasjonalt plan er det dradd i gang et bransjeprosjekt under fanen «Tenk Tre». Målet er å nå frem til folk flest med kunnskapen om tre som materiale og miljøfordelene med å bygge i tre. Det er trygt og bærekraftig å velge produkter fra skogen. Et fornybart råstoff som har en avgjørende rolle for å nå våre nasjonale og internasjonale miljøambisjoner.

Skognæringen er avhengig av langsiktige og forutsigbare rammevilkår og premisser. Disse er politisk bestemt på både sentralt og lokalt nivå. Skal vi opprettholde den gode trenden i næringen er vi avhengig av at våre politikere tør og vil satse på næringen og verdikjeden.

Dette innebærer at:

Tre må erstatte andre byggematerialer i langt større grad. Forskning viser at bygg i tre gir økt trivsel. Kommunen og lokalpolitikerne må ville og tørre å legge til rette for dette. Lokale bygg - som administrasjonsbygg, barnehager, utdannings- og helseinstitusjoner-  bør pålegges å ha tre som hovedbestanddel.

Økt fokus på hva lokalpolitikere kan gjøre for å utvikle og bedre sin kompetanse om tre- og treets muligheter. Har politikerne nettverk som gjør at de vet hva bransjen kan tilby?

Økt bevissthet på mitt lokalområdets fortrinn for trebruk. Hva er vi gode på og hvordan kan vi legge til rette for etablering av nye bedrifter med basis i tre? Vi må også bidra til en god utvikling av de virksomheter som allerede er her.

Kan vi her hos oss, fatte et prinsipielt vedtak om at tre skal vurderes som et fullgodt alternativ i alle kommunale og fylkeskommunale større utbyggingsprosjekter?

Vi har noen få, gode signalbygg i tre som viser at det er potensiale. I Halden er det bygget nye studentboliger på Remmen i massivtre. Rakkestad skal bygge nytt kulturhus i massivtre. Det er også bygd ny skole på Bjørkelangen i massivtre som varmes opp med flisfyring.

Men det er rom for mange, mange flere gode prosjekter i Østfold. Griper politikerne mulighetene til ytterligere satsing? Velgerne er opptatt av politikernes innsats på klima, skog- og trebruk når de skal velge navn på stemmeseddelen 9.september.

Som lokale tillitsvalgte i skogeierandelslaget Glommen Skog vil vi aktivt engasjere oss i den kommende valgkampen. Vi mener at det ikke er nok å etablere «grønne miljøgater», fancy miljøregnskap og trendy navn på prosjekter, samt omtale skogen og trebruk i festtaler og politiske dokumenter.

Vi må faktisk handle, og det haster.

Mer fra: Nyheter