Syng, Henriette – syng høyt!

Denne uka har Fredrikstad fått sin aller første kvinnelige avisredaktør gjennom tidene.

Det er rett og slett en historisk begivenhet. Henriette Ydse Krogstad har tjue forgjengere bak seg i Demokratens mer enn 100-årige historie som lokalavis på venstresiden. Samtlige er menn. Nok en svært viktig mannsbastion i Fredrikstad- samfunnet er med dette erobret av en dame. Bravo!

Heller ikke konkurrenten, den konservativ-liberale lokalavisa Fredriksstad Blad, har noensinne hatt en kvinnelig ansvarlig redaktør. Og i hele fylket vårt, som fremdeles heter Østfold en stund til, har det heller ikke florert med damer i redaktørstolene. Så vidt jeg kommer på i farten, er det bare to stykker. Og det i én og samme avis. Den legendariske Birgit Wiig og datteren Margrethe var begge redaktører i avisa Øvre Smaalenene i Askim i til sammen tretti år.

Henriette Ydse Krogstad startet like godt karrieren som redaktør i Demokraten med fødselspermisjon. Det har heller ikke vært særlig vanlig i norske aviser. Det spørs om det noensinne har skjedd tidligere? Krogstad er altså på flere måter en pioner i norsk presse.

LES OGSÅ: Høygravide Henriette blir historisk som første kvinnelige avisredaktør i Fredrikstad

Demokratens nye redaktør har åpenbart brukt tida godt innimellom amming og omsorg for tre barn pluss en ambisiøs yrkesaktiv ektemann. I et intervju med Fredriksstad Blad på lørdag røper hun allerede spennende planer for utvikling av den lille lokalavisa Demokraten. I stedet for å hive seg rett ut i en tilsynelatende håpløs konkurranse med storebror, konsentrerer hun seg om hvordan Demokraten kan bli et godt alternativ i mediebildet i Fredrikstad. Det lover godt.

Krogstad er ikke først og fremst opptatt av at Demokraten skal konkurrere med FB om de samme nyhetssakene. Hun vil heller satse på stoff som er spesielt rettet nettopp mot dem som faktisk leser Demokraten – eller målgruppen, som det så fint heter. Kunnskap om leserne og hva de vil ha, eller kunne tenke seg å lese uten at de helt vet det på forhånd, blir en viktig rettesnor for redaksjonen i Demokraten framover. Utfordringen er vel kanskje at nettopp slik tenkes det i de fleste mediehus for tida.

På ett særskilt område får Henriette Ydse Krogstad en ekstra tøff oppgave. Hun blir nødt til å forbedre den digitale utgaven av Demokraten. Her ligger avisa milevis etter Fredriksstad Blad, som har satset enormt på dette de siste 15 årene. FB har rekruttert redaktører og journalister som er spesielt idérike og kreative på f-b.no. Det gjenstår å se hva avis-lillebror Demokraten kan komme opp med av nyskapninger innenfor den såkalte nettjournalistikken. Umulig er det ikke. Det viser mange andre små og spreke nyhets- og magasinnettsteder andre steder.

MENINGER: Kampen mot ensidig kontroll over kommunikasjonen

Jeg tar det som en selvfølge at Demokatens nye redaktør også tar opp avisas stolte tradisjon som samfunnsaktør med sterke meninger i Fredrikstad-samfunnet. Krogstad har arvet redaktørpennen fra noen formidable tidligere skarpe skribenter. Mest kjent er selvsagt forfatteren Johan Falkberget. Han var redaktør i Demokraten i 1908. Fra nyere tid kommer vi ikke utenom selveste redaktør Charlie Jansson, som undertegnet sine ledere med en korde eller florett – altså et elegant stikkvåpen! De som fulgte de verbale fektekampene mellom redaktør Charlie Jansson i Demokraten og redaksjonssekretær Georg Apenes i Fredriksstad Blad på 70-tallet vet hva vi snakker om.

Demokraten gikk også en periode under navnet «Desperaten» på folkemunne i Fredrikstad. Det var ikke noe heders- klengenavn. Det bar bud om en useriøs avis. Heldigvis er det lenge siden vi har hørt den betegnelsen nå.

Så lykke på reisa, redaktør Henriette Ydse Krogstad! En tung historie og et stort samfunnsansvar hviler på dine unge skuldre. Slå til fra start! Vi vet du har små ressurser, men vi gleder oss og håper du lykkes med å skape en tøff, liten kvalitetsavis. Det trenger Fredrikstad.

Frode Rekve fra sidelinja:
«Er Høgmo «mobbet» nok nå?»
Fredrikstad kan vise vei
Kamp mot skoleslåssing
«Et nasjonalt fartøyvernsenter har livets rett i Fredrikstad»
Kampen for ytringsfrihet
Jellestadskipets magi og tiltrekning
Ap trer endelig fram i lyset

Hvor er du, Høgmo? – FFK svarer: Historier er mer interessante når du finner dem på selv
Også NRK tryner i Viken – NRK svarer: Du tar feil, Frode Rekve
Ørnen svever fortsatt
Fotballdilla og fellesskapet
Stem NEI til Viken