«Regjeringen bør opprette en ny gren av Forsvaret: Miljøforsvaret»

Jeg gikk en tur på de ytterste Hvalerøyene nå i helga, og mengden plastemballasje, nylontråder fra tauverk, rester av fiskegarn og annen drit som lå sammenfiltret i tanga var til å brekke seg av.

Av Troll Toftenes

Filmprodusent og hytteeier

Det er ingen nyhet – havet har blitt en søppeldynge, og all plastfaenskapen som skyller opp på strendene er bare den øverste lille skorpa på toppen av det enorme isfjellet.

Jeg gikk en tur på de ytterste Hvalerøyene nå i helga, og mengden plastemballasje, nylontråder fra tauverk, rester av fiskegarn og annen drit som lå sammenfiltret i tanga var til å brekke seg av. Ikke minst fordi det meste av dette menneskeskapte søppelet er såpass lite at det lett havner inn i fordøyelsessystemet til fisk og sjødyr, og fucker opp på et helt absurd jævli nivå. Og det er alt for mye av det til at selv en hel gjeng med strandryddere ikke får gjort annet enn å skrape i overflaten.

Les også: Friskmelder pelletsstrender

Vi er nødt til å gjøre noe, og det må gjøres organisert, systematisk og i massiv skala. Frivillige organisasjoner har gjort en fantastisk pionérarbeid, men det er bare en ørliten start.

Jeg foreslår derfor at Regjeringen bør opprette en ny gren av Forsvaret: Miljøforsvaret! Vi har allerede Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Cyberforsvaret – alle store, massive organisasjoner bygget for å forsvare Norge mot eksterne trusler. Men eksterne trusler er ikke bare militante jihadister og sovende bjørner i øst – den aller mest reelle og akutte trusselen for Norge og alt som lever her er jo den vanvittige forsøplinga av den langstrakte kysten og de enorme havområdene våre!

Les også: Miljøorganisasjoner hyller kongen (Da+)

Og la oss gjeninnføre obligatorisk verneplikt for alle over 18, både gutter og jenter. For selv om du ikke vil løpe rundt på vidda med automatrifle, bør det være fullstendig innafor å bruke 6, 9 eller 12 måneder av livet ditt på å delta i systematisk opprydding av kystområdene våre, strendene, fuglefjellene, korallrevene og tareskogene. Og da samtidig skape en dyp, gjennomgående forståelse i hele den unge befolkningen – uavhengig av geografiske og politiske oppvekstvilkår – av hvor enormt og akutt dette problemet er. Kanskje vi faktisk kan få gjort noe med det og begynt arbeidet med å snu trenden.

For det norske forsvaret er by far det mest profesjonelle vi har når det kommer til organiserte operasjoner i felten, og de sitter på udiskutabelt best kompetanse når det kommer til å hanskes med kompliserte oppgaver i ulendt terreng.

Vi vet alle at noe må gjøres, og vi vet alle hvor latterlig stor jobben er. Jeg mener den eneste måten vi kan ha noen sjans til å få dette til er gjennom å opprette Miljøforsvaret.

Så Høyre. Arbeiderpartiet. Miljøpartiet De Grønne. Og resten av gjengen som har noe dere skulle sagt: GJØR DET GJØR DET GJENNOMFØR DET!

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.